Blic-recenzija sa promocije kompilacije subotičkih bendova i izvođača "Sever-Severozapad 3" u omladinskom klubu Skladište, 29.10.2013.

Teško je sagledati silinu bendova koji su nastupili ovom prilikom i dati bilo kakav objektivan sud. Sveukupni utisak je i više nego pozitivan. Bendovi su pružili svoj maksimum, a i odziv publike je bio odličan. Dakle, pred subotičkom publikom su "paradirali" odabrani bendovi, koji su uzeli učešće na kompilaciji (redom): Sevdah Youth, Omladinac 11, YusYus, Secret Man i Ljudske Potrebe. Evo kratkih, jezgrovitih utisaka.

Sevdah Youth - Pravoverno "probijajući led", SY je svojim nastupom zagrejao publiku, dakle, mnogo buke iz mnogo razloga, sa numerama gde je tempo bio na granici izdržljivosti običnom sluhalačkom uhu, ali to nije uticalo na melodičnost i odličnu strukturu pesama. Obećavajući agresivni post-punk, jednostavno rečeno.

Omladinac 11 - Omladinac je nastupio u sada karakterističnom trojcu, sem što su napravili pravi iskorak i bas-linije preselili na pravu bas-gitaru, umesto sintisajzera. Upravo ta okolnost je pružila uvid u toplinu, ljudskost njihovog izražaja, naravno uz dramatično-mazni ženski vokal i dostatne, minimalističke synth deonice. Bend sa istaknutim smislom za nadograđivanje sopstvene žanrovske odrednice, i bez obzira na okolnosti, uvek zvuče sveže, sa ogromnim iskustvom.

YusYus - eklektični occult/synth/darkwave duo je svojim statičnim i glasnim setom pokazao koliko snage (i volti) leži u elektronskoj muzici. Možda se na trenutke činilo da ne postoje prelazi između pesama (što, naravno, nije tačno), dok je vizuelni identitet projekta nešto što ih zaokružuje kao integralnu celinu, stoga YusYus ne odstupa od svog audiovizuelnog in-your-face pristupa.

Secret Man - bend je zaista tajanstven, u skladu sa svojim nazivom. Njihovi nastupi ne izazivaju veliku pažnju, imaju svoju publiku, stoga neću zalaziti toliko duboko u njihovu inventivnost i veoma jednostavan pristup čistim emocijama u pesmama. Na momente hermetični, svako će ih doživeti na svoj način, ukoliko bude u mogućnosti.

Ljudske Potrebe - za kraj, naravno, opet buka, ali kakva! Iz voda electropunka u monolitni noise rock, zaista su izneli ogromnu dozu energije pred publiku. Njihovi nastupi možda ne kriju neka specijalna iznenađenja, ali su ostali dosledni sebi, prašeći podjednako po svim instrumentima, ne žaleći ni bes, ni prearanžirane pesme, koje su postale još jače oruđe protiv učmalosti.

Na kraju večeri je prisutna publika dobila fizičke primerke kompilacije, što odaje utisak profesionalnosti i iskrene želje da se subotička scena ohrabri i da dobije svoje zasluženo mesto u medijskom prostoru, kakav god on bio.

Iz Subotice, srdačno, Desya Lovorov

P.S. opširnije informacije i download (uskoro): http://www.danilokis.rs/sr/projekti/601-sever-severozapad-vol-3.html