Godina 2013. Lokacija Zajecar. Grad u bivšoj nam domovini prepoznatljiv po mnogim lepim stvarima. Sada grad iz koga se beži glavom bez obzira. No, da ne dužim jer ova prica nema veze ni sa migracijama, ni prindunim radom u inostanstvu a ni sa bežanjem. Ovo je priča o mladim i kreativnim ljudima i jednoj starici od 78 leta. 


Kafana "Koštana" je jedno od kultnih mesta u Zaječaru. Nalazi se u širem centru grada. Radi vec 50 i "kusur" godina. 
Nekad je to mesto vrvelo od gostiju, od običnih ispičutura, da prostite (medju kojima je i moj otac), pristojnog gradanstva pa do Zorana Radmilovića, inače školskog druga vlasnice kafane, Vere Ristić. U toj kafani je Zoran Radmilovic pre nogo što je postao Bili Piton, Kralj Ibi i Radovan Terci, napisao na zidu svoje ime i rekao da ce jednog dana ta žvrljotina na zidu vredeti u nekom smislu. Teta Vera je, naravno, taj zid okrecila... molim vas, pa ko još veruje kafanskim sanjarima? Kafanu je otvorila sa svojim suprugom sada pokojnim Miodragom. Sa Verom trenutno radi njena ćerka, Ivanka. 

Kada kažem kafana mislim na pravu kafanu, socrealisticnu u kojoj se ništa nije promenilo preko 50 godina. Crno beli televizor, metalne piksle, stoljnjaci tamno crveni sa rupama od cigareta... ma pravi mali muzej. Sloodno mogu da kažem da je tu ostao veci deo mladosti i moga oca. Kaze da je to bio jako lep period (kada se oduzmu sva haotična stanja svesti sa redovnim halucinacijama, leteći inventar, šamari organa reda i mira kao zvanični stav o boemstvu i po koja noć ispod stola). Elem, Vera, vlasnica kafane ima 78 godina a i dalje je tetka Vera! Tako je mi zovemo, a ovo "TETKA" je neki vid zvanja. Uživa veliku popularnost kod alternativne mladeži, mada ona o tome pojma nema, u to sam siguran. Tako jedna rep numera nosi naziv po njoj. 



Skoro da su svi zaboravili na ovu kafanu! Skoro svi... Ove godine "Koštana" je postala dom undergraunda, zahvaljujući nekolicini pojedinaca. Tu su se okupili i rep izvodači a nešto malo kasnije i ostali muzičari. Svi su bili tamo!

 

Prvo "rep predstava" a onda i "Unplugged samit"!


Koštana je ponovo bila puna! Tetka Vera je služila piće po popularjnoj ceni a mi smo se trudili da zaboravimo na sve muke i jadni koje na ovo vreme nesebicno daruje. 

"Igranka" se završava tako što se teta Vera nekako provuče kroz gužvu do prekidača, i simolično, brzim paljenjem i gašenjem svetla daje do znanja da je fajront i da zatvara kafanu. Naravno, niko ne želi da izadje. Onda vlasnica kafane pribegava starim dobrim metodama zastrašivanja omladine MILICIJOM i to narodnom! Narodna milicija, hehehe ! Kad bi teta Vera znala da je ta narodna milicija i sve sa njom odavno otišlo u tri lepe, bila bi jako tužna. 

Do sledećeg okupljanja u Koštani, svako dobro! 


Txt: Dušan Zdravković