Drugo i poslednje veče niškog festivala "Nisomnia" obeležili su “živi” nastupi izvođača “Plastic Sunday”, "MC Sajsi", " Who see", "Dubioza kolektiv" i "Stereo Banana".

Lokalni alternativni trio “Plastic Sunday” je vrlo ubedljivo pokazao kako zvuči “živa” svirka, pogotovo ako istu posmatrate kao donekle rokenrol tvorevinu. Jedino pravo gitarsko rokenrol prangijanje, začinjeno efektima i psihodelijom, je priredio upravo pomenuti “plastični” trojac.

Nakon njih, publiku je razmrdala “poštena žena i siromašna kučka” - "MC Sajsi".  Zanimljiv i nesvakidašnji spoj hip-hopa i elektro dance zvuka terao je na igru i skakanje, te možemo reći da je nastup prošao više nego uspešno. Ovo nije bilo prvi put da Nišlije slušaju Sajsi, ali sada imaju dokaz više da pri sledećem gostovanju bez razmišljanja čuju ovu autorku poznatu i po angažovanim i netipičnim tekstovima.

Sledeći je na red došao poznati crnogorski rep dvojac “Who See Klapa”. Mnogi su ih opazili na takmičenju za Pesmu Evrovizije, na kome su se predstavili hitom “Igranka”, koji je odsviran, tj. odrepovan i sinoć, na platou u Tvrđavi. Iako ima još mnogo prostora za ovaj sastav u Srbiji i regionu, čini se da već imaju fan bazu i ovde, na jugu. Ukoliko je nemaju, uskoro će je imati, sigurno.

Najlepša poslastica večeri, direktno iz Austrije, bosanska atrakcija pod nazivom Dubioza Kolektiv zasvirala je oko jedan sat posle ponoći. Bez sumnje, ovo je koncert koji je obeležio ovogodišnju Nisomniju. Mnogi su požurili sa tom etiketom, u smislu da je nastup “rezervisan” kao najbolji, a da još nismo ni čuli bend. Ali, nakon sinoćnje nemilosrdne niške premijere ovih Bosanaca, predfestivalska nagađanja bila su tačna.

Podigli su prašinu (bukvalno!) pesmama “Kažu”, “Blam blam”, “Walter”…. Dub, reggae, ska, rok – sve to u jednom. Pravi bosanski lonac! U nekim trenucima, dok nisu bili u prvom planu, pod svetlima reflektora, mogao se primetiti umor, ali su to vešto prekrili. Prekrili na svetski način. To je nešto što je falilo (i fali) ovom gradu – svetski bendovi, svetske svirke. Ako izuzmemo Nišvil, nama usitinu nedostaje neki povetarac kosmopolitskog duha, jer Niš to svojom istorijom i veličinom zaslužuje. Pa neka bude i komšijski, kad već ne može neki “evropski” ili “belosvetski”.

Nažalost, mnogi su posle ove svirke otišli, i propustili odličan i energičan nastup  lokalnih mangupa, sastava koji je poslednjih meseci pošteno prodrmao nišku scenu -  "Stereo Banana". Žargonski rečeno – njihov je performans bio “ludnica”. Ne treba zaboraviti ni naše di džejeve Shiny D & Little Miss Vandal, koji su imali tu čast da ove godine zatvore festival Nisomnia, koji se nije baš digao iz pepela, kako je najavljivano, ali je bar malo progledao i udahnuo svežeg vazduha, što je isto za pohvalu. Za toliko bar možemo, kako bi organizatori dobili želju da sledeće izdanje naprave daleko bolje.

txt: Nenad Cvetković
foto: Ana Stanojević
video: Južne Vesti