Kada govorimo o Plastic Sunday-u, nemoguće je ne primetiti njihove uspehe na takmičarskim konkursima i top listama u Srbiji. Ovih dana se dosta pričalo o njihovom dolasku na vrh Jelen Top liste, odmah nakon objavljivanja prvog spota. Ubrzo su održali svirku u Nišu sa bendom Fjodor. Ova trojka definitivno niže uspeh za uspehom. O svemu što se dešavalo u poslednje vreme, razgovarali smo sa Bratislavom Mitrovićem, gitaristom benda. 


HC: Kako je došlo do osnivanja benda Plastic Sunday? 
PS: Osnivač benda je Milan Mitrović, bubnjar i vokal. Celokupna priča je krenula 2008-e godine. U početku je sa nama svirao Vladimir Milosavljević (gitaru), da bismo kasnije ostali Aleksandra(bas) i ja, tako da smo svirali kao trojka, uz gostovanja Marka Marjanovića, koji je bio gost na nekoliko naših svirki. 

HC: Sve je počelo Hello konkursom za mlade bendove, koliko ste bili svesni toga da će baš to drugo mesto biti od značaja za vaš dalji proboj? 
PS: Bilo je jako značajno, jer smo sa pesmom ''Radostan dan'' ušli u finale takmičenja. Nagrada je bila snimanje i pesma se našla na svim relevantnim top listama i na B92 radiju. 

HC: Snimili ste prvi spot i odmah se našli na prvom mestu Jelen Top liste, da li ste očekivali nešto tako i kakva su uopšte bila vaša očekivanja? 
PS: Očekivali smo uspeh, mada ne toliki. Ipak biti prvi na Jelen Top 10 je velika stvar, pogotovo kada se radi o bendu iz Niša. Spot smo snimali sa svojim prijateljima iz benda Škank u Beogradu, snimanje je trajalo četiri dana. 

HC: Pesma ''Radostan dan'' je imala uspeh na svim relevantnim top listama, jel ste razmišljali o tome da napravite pesmu koja će postići veći uspeh od nje, pa je nastala pesma ''Negde''? 
PS: Ne razmišljamo generalno u tom smeru koja će i kakav će uspeh dostići neka pesma, već one nastaju iz same naše ljubavi i ako su dovoljno dobrog kvaliteta, one će naći svoj put ka uspehu. Tako je ''Negde'' nastala na vrhuncu naše kreativnosti, na probi pred svirku i prošla bolje od očekivanog. 

HC: Proglašeni ste za najbolji mladi bend od strane Popboks-a 2010-e godine, da li vam je to takođe pomoglo? 
PS: Neverovatno mnogo iz razloga što smo dobili, kao nagradu, snimanje u Digimedii, promociju u Domu omladine u Beogradu. Tako da smo uz pomoć toga snimili Ep. 

HC: Publika u Nišu je mogla da vas čuje 21-og u dvorištu Banovine zajedno sa bendom Fjodor, kako je sve prošlo i kako ste zadovoljni nastupom i odzivom publike? 
PS: Pošto dugo nismo svirali u Nišu, ukazala nam se prilika da sa prijateljima iz Fjodor-a, iz Zagreba, napravimo zajedničku svirku. Oni su imali turneju po Balkanu, pa su hteli da dođu i u naš grad. Ljudi iz SKC-a su nam izašli u susret, dali prostor Banovine, kao i svu prateću opremu. Odradili smo koncert koji je bio dosta posećen i bili smo zadovoljni, kako nastupom, tako i posećenošću. 

HC: Da li je u planu nešto novo? 
PS: U planu je snimanje novog materijala. Radili smo dosta na novim pesmama i planitamo da sve to odradimo u Digimedii. 

HC: Koliko je zapravo teško probiti se na sceni u ovo državi, gde se rok muzika ne ceni više kao nekada? 
PS: Teško jeste, ali nije nemoguće. Ukoliko bend poseduje kvalitet i istrajnost, svakako će uspeti. 

HC: Šta slušate privatno? 
PS: Svi slušamo različite žanrove i trudimo se da se ne ograničavamo žanrovski. Bubnjar je ljubitelj psihodeličnog roka 60-ih. Aleksandra najviše voli Drum and bass, dok sam ja u zadnje vreme pod uticajem Johna Frusciantea, bivšeg gitariste RHCP. 

HC: Koliki uticaj imaju neki vaši uzori na vas? 
PS: Trudimo se da budemo originalni, da ne budemo kopija bilo kog benda. Verovatno postoje uzori kod svakog od nas. Moji uzori su Frusciante i Hendrix. 

HC: Bendovi iz Niša, koje bi izdvojio? 
PS: Niš ima jako veliku i dobru scenu. Ne bih da izdvajam, ali recimo da su dobri: Kiša Kerozina, Nahty, Šeret Blejzer Micro Driver, Stereolimit, Leer, Gospodin Pinokio, Suffering's The Price, Testator, Naked Like the Newborn, KZP, Ego, Decokvaritelji, Paydo Komma. Mislim da sam ih sve pomenuo. 

HC: Koncertne ili klubske svirke? 
PS: Lično volim najviše koncerte, zbog bine i brojnije publike. Dok mnogo bolje prolaze klubske svirke, tokom sezone. 

HC: Težite li ka tome da jednog dana živite od muzike? 
PS: Realno, nećemo moći živeti od muzike, ali nadamo se da hoćemo, jednog dana. 

HC: Kada biste mogli da birate, gde biste najviše voleli da nastupite? 
PS: U Srbiji na Main Stage-u na Exit-u, dok van Srbije, definitivno Sijetl. 

HC: Koju opremu koristiš? 
PS: Trenutno imam tri gitare. Električnu yamahu, kopiju stratocaster-a i akstičnu gitaru. Dok od efekta koristim gomilu pedala (fuzz, wah, tube screamer, phaser...). 

HC: Koliko često na svirkama svirate pesme drugih bendova? 
PS: Generalno smo autorski bend i bavimo se autorskim radom. Jedino smo na prvoj svirci svirali cover The Subways- Rock'N'Roll Queen. 

HC: Sa kojim problemima se najčešće suočavate kao bend? 
PS: Najveći problem nam je nedostatak prostora za probe. Nemamo vlastiti prostor, tako da smo u obavezi da iznajmljujemo. Naravno tu je i nedostatak novca kako bismo obezbedili svu opremu koja nam je potrebna. 

HC: Koja su to mesta, po tvom mišljenju, najbolja u Nišu za svirke? 
PS: Žalosno je to što u Nišu gde postoji dosta kvalitetnih bendova, nema mesta za organizovanje svirki. Pored SKC-a, jedino Feedback izlazi u susret bendovima. 

HC: Koja bi bila tvoja poruka čitaocima? 
PS: Samo slušajte Rock and Roll i nemojte da se drogirate (mnogo). :D 

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Plastic-Sunday/330237404101?fref=ts 

Razgovarala: Anđela Jovanović