Contraband, prvenac superbenda Velvet Revolver, izašao je plodne 2004. kada je izašlo i pregršt drugih neverovatno kvalitetnih albuma. Ta godina je obećala da rock ’n’ roll neće umreti. Isto to je obećavao i ovaj album. Međutim, međutim…ne znam šta se desilo. Pojavilo se brdo mutacija rocka, punk, metala i to je jezivo. Dosta o tome, vreme je za Contraband.

U najopštijim crtama, bez detalja došao – otišao, Velvet Revolver je projekat bivših članova GNR (Slash, Duff, Matt)  i Davea Kushnera (Loaded, Wasted Youth..). Kreativni četverac pun, energije i volje u studiju radi na jednom rock ’n’ roll čudu, muzički uigranom i tako svežem kao da su osamdesete tek počele. Bend ne bi bio bend da nema probleme. Tako je bilo i sa Velvet Revolverom. Vokal? Posle audicija, cdova raznih poznatih i nepoznatih ljudi dolazi do slučajne saradnje sa Scottom Weilandom (Stone Temple Pilots). Dokumentarac koji je pravio VH1 o ovom superbendu sadrži prvu probu sa Scottom i bend je odmah kliknuo. Tu se pojavljuje još standrardnih problema zbog Weilandove zavisnosti o drogama i bla bla, to sada i nije bitno.

Ono što jeste bitno je to da jeu junu 2004. godine Contraband izašao i doneo 13 novih pesama i jednu obradu. Dobro jedna od tih 13 je pisana za film ali spada u nove. 10 put da ponovim, čistokrvni rock ’n’ roll je u pitanju! “Sucker Train Blues ,”Do It for the Kids", "Big Machine", "Illegal i Song", "Spectacle" su glasne, u neku ruku provokativne, nesvkaidašnje zbog sudara dve ere u nekoj trećoj. Ako neko ovo nije razumeo, da pokušam da pojasnim to moje viđenje. (GNR+ Wasted Youth iz osamdesetih) + (Stone Temple Pilots iz devedesetih)= Velvet Revolver. Taj sudar je mogao da se završi kao fatalna nesrećna dve suprotnosti, ali je ipak (bar na ovom albumu) stvorio tu neku novu jaku mešavinu. Tekstovi su pisani zajedno, što opet dovodi do tog balansa. Emotivna unesenost i privatni problemi nisu napravili rupe na ovim pesmama, samo su im dale karakter i prenele iskustvo životnog doba. “Fall to pieces” nosi najemotivniji tekst na albumu i u radu benda Velvet Revolver. Prati ga i snažan spot. Cela priča tj. pesma i spot vrte se oko života benda, svirka, žurke, zabava, predoziranje, spas u poslednji čas, ljubav. Pisana je po istinitom događaju, Duff je zaista spasao Scotta od daljeg propadanja u narkomaniju. Bar na neko vreme. “Headspace” lično smatram najboljom pesmom na albumu, nije komplikovana i pita – da li imaš za šta da živiš? Stih “  Dying with your face on A t-shirt isn't all that original# ne moram ni da objašnjavam koliko je ovo važan stih zar ne? „Set me free“ je numera prvobitno napisana za film „Hulk“ ali je na kraju završila i na albumu. Da li je toj pesmi mesto na soundtracku tog filma. Ne verujem. „Slither“ je zvanični prvi singl sa albuma, krasi ga najbolja bass linija, izazovan spot sniman u Pragu i Los Anđelesu. Sjajan izbor za prvi singl, sa kraljevskom Slashovom solažom, ritmom, dinamikom. "Dirty Little Thing" je seks, droga i rnr u tri minuta. Sav sjaj i svo dno te tri reči.

Kritičari su ovaj album dočekali 50:50. Neki se slažu da je novo rock čudo, drugi pak misle da je ispran, nedovršen, nejasan. Baš me zanima šta ovi drugi misle o drugom albumu Velvet Revolver-a koji bih ja opisala baš tim rečima. Ja mislim da album treba preslušati ako već niste. Izmamiće blago pomeranje glave, ritam za skakanjem i neke druge ideje. Ko zna možda vam se svide i tekstovi...

Tamara Maksimović