Ne bih da budem previše pristrasan starijim brojevima Dilana Doga i da kažem da su stariji brojevi daleko boljih od onih koji su izašli par godina unazad. Epizodu je nacrtao Domingo Mandrafina koji je radio i serijal ‘’Braća Špageti’’ i saradjivao sa imenima iz sveta stripa kao sto su Karlos Triljo, Lito Fernandez i Paskvale Ruju koji je potpisan kao scenarista ove epizode i sa kojim su se čitaoci upoznali u ‘’Vozu prokletih’’, superbooku broj 20. Mandrafin je crtež uradio maestralno, i nije mi sklonio Siniskalčia sa prvog mesta najlošijeg crtača Dilana. A Ruju mi je ostao upamćen po epizodama ‘’Poslednja karta’’, ‘’Reinkarnacije’’, ‘’U senci vulkana’’ (jedna od omiljenih priča), ‘’Reinkarnacije’’, i ‘’Na talasima sećanja’’ koja je izašla u boji. Inače, ja sam se sa Rujuom sreo i u dvodelnoj epizodi koju je uradio u tandemu sa Marijem koja je 2008. izašla u Hrvatskoj, u izdanju ‘’System comicsa’’, i koja se bavi tradicionalnim shvatanjem vampirizma. Noćno ustajanje iz sanduka, srebrni meci i ujedi za vrat. Epizode nose nazive ‘’Noćni lov’’ i ‘’Znak vampira’’, izdate kao 100. i 101. broj u Hrvatskoj, u originalu 180. i 181. 

Tema, ovog 67. broja u izdanju u ‘’Veselog četvrtka’’ jeste autostop. Tako i on simbolično nosi naziv ‘’Neznanac na putu’’. Radnja se vrti oko devojke Šeril i momka po imenu Viktor koji stopira po jednom autoputu i izaziva stravične nesreće. U jednoj od njih je poginula cela Šerilina porodica. I ona odlučuje da se obrati Dilanu Dogu. Ova priča mi je, pored same teme, zanimljiva i zbog unutrašnjeg monologa koji Viktor vodi tokom cele priče. Takav monolog smo čitali i u ‘’Ukroniji’’, koju je uradio, dobro nam poznati Sklavi. Takodje, Dilan Dog na put odlazi bez Gruča, koga, provodeći dane sam u kući, sve više zahvata dokolica. Autor uvodnog teksta nam je skrenuo pažnju na film ‘’Autostoper’’ iz 1986. godine sa čijim se vidjenjem filma u potpunosti slažem i nemam šta da dodam. Autostoperi/ke se prožimaju kroz pregršt filmova, i ja bih izdvojio čuveni ‘’Teksaški masakr motornom testerom’’ koji je sniman po istinitom dogadjaju. I to je jedan od retkih filmova koje rimejk nije ‘’pokopao’’. Takodje, film koji bih preporučio svim ljubiteljima horora je ‘’Dead end’’ iz 2003. u kome se jedna porodica konstantno vrti kolima ukrug i pojedinačno bivaju brutalno ubijeni od strane misteriozne devojke koju su primili u auto. Od naših filmskih ostvarenja bih izdvojio ‘’Mehanizam’’ sa Nikolom Kojom koji glumi hladnokrvnog plaćenog ubicu i, izmedju ostalog tokom celog filma prebija Ivanu Mihić (?!) koju je prethodno primio u svoj automobil. 

P.S. Pioniri Jugoslovenskog heavy metala, ‘’Divlje Jagode’’ imaju pesmu ‘’Autostop’’ koja nam jos jednom direktno potvrdjuje pesnički netalenat Seada Lipovače Zeleta (‘’To što niko neće, Neće da me primi, Uprljat’ ću im auto! Autostop, autostop, autostop.’’), ali i potvrdjuje njegovo gitarsko umeće prelepom solažom koju je odsvirao za ovu pesmu. Inače ih ne slusam.

Ilija Najdanović