Ovakve matine svirke poslednjih godina su prava retkost ne samo u Nišu već generalno. Ranije je matine bio sasvim normalna i uobičajena pojava a ovo dešavanje je, po najavama organizatora i bendova bilo prilika da se ovakva dešavanja ponovo pokrenu. Priča je pokrenuta sa pet bendova: Protektori, Hosenfefer, Totalni Klošari, Novembar i Cepeni Ćunci, i to kako Nišlije nisu navikle a "pravilo kaže" - u podne! 

Moram da naglasim da bendovi pre svirke nisu imali tonsku probu, jer vremena nije bilo, a klub se punio, pa je kašnjenje bilo samo četrdeset pet minuta, a prvi su nastupili Protektori.
Protektori

Protektori su, recimo nešto kao supergrupa sastavljena od članova Novembra, Ateista, Psiho Sonik Borisa itd. Poslednji put su nastupili čini mi se na slavljeničkom koncertu Novembra (vidi ovde i ovde kako je bilo ta dva dana) a ovoga puta im je pripala čast da otvore ovo pank dešavanje koje je inače jedan od najvećih mini festivala ove klubske sezone. Protektori su i organizatori čitave manifestacije i uspeli su da za samo pet dana organizuju bendove koji nisu iz Niša da odrade dobar marketing i privuku publiku.
Hosenfefer

Za Hosenfefer možda mlađi nisu čuli, iako su više puta svirali u Fidbeku a poslednji put na pomenutom slavljeničkom koncertu. Radi se inače o garažnom nabrijanom pank roku kojim su svi u publici bili oduševljeni. Pesme kao što su „Alkohol + Hate“, „Knife in my back“, „Stay whit me“, nikog nisu ostavile ravnodušnim, jer je vokal sjajan, a muzika kida!
Totalni Klošari
Najočekivaniji su definitivno bili Totalni Klošari. Klub pun. Oko bine se pravi gužva, jer su svi spremni za šutku uz pesme Klošara. Počeli su pesmom „Čuj“, koju svi već odavno znamo u prste, a ceo Feed je vikao zajedno sa Ljubom: „Čuj“! Njihov repertoar bio je sastavljen od starih i novih pesama, sa albuma koji uskoro treba da ugleda svetlost dana. Mešovito izvođenje, jedna stara, pa nova pesma i tako do kraja, upoznali su publiku sa novim gradivom, dok je staro obnovljeno. O muzičarima nemam šta da kažem, jer je moje oduševljenje bubnjarom bilo vidljivo u prošlom izveštaju. Mogu samo da dodam da su pojedini bili oduševljeni bek vokalom Yapom, koji ima dosta dobar glas. Na kraju, pošto znamo da su vatreni navijači Radničkog, publika je očekivala „Radnički znaj“, ali pošto nije bilo vremena, ostali su uskraćeni izvedbe. Međutim, počinju da se vade žižice iz torbi, koje su bile namenjene baš za tu pesmu, i pale se. Svi dižu žižice u vis i pevaju stihove pesme posvećene klubu. Klošari su pozdravili publiku i poručili im skoro viđenje na promociji albuma.
Novembar


Red je došao na Novembar. Posetioci su već bili umorni, pa su neki napustili klub, a neki ostaju da ih čuju. Pevalo se zajedno sa bendom sve vreme, a imali su i goste, koji su otpevali nekoliko numera. Za kraj je ostavljena pesma „Samoća“ benda KBO, a onda je krenulo divljanje. Prelivanje i prebacivanje preko bine, sa šutkom u pozadini propratilo je ovu završnu numeru. 

Problem bubnjarima jeste bilo bežanje bas bubnja, pa su često morali da ga nameštaju, kako ne bi završio negde na sred kluba. Možda je najteže bilo bubnjaru Cepenih Ćunaka koji su ostavljeni za sam kraj.
Pocepani Čunci


Iako su pre samo mesec dana bili u Nišu, publika se ponašala kao da ih nije čula sto godina. U odnosu pre mesec dana, ovde su imali bolje uslove i samim tim su bolje zvučali. U početku se gitara čula nešto slabije, mada se to brzo ispravilo, pa su Ćunci razbili i ovog puta. Pesmama „Dečko koji ne obećava“, „Ljubavna“ izazvali su brutalnu šutku. Problem sa bežanjem bas bubnja, rešen je tako što se jedan mladić iz publike popeo na binu i navalio se na njega. Zahvalili su se na pozivu i još jednom potvrdili koliko su njihove pesme fantastično prihvaćene u Nišu. 

Na kraju... svima je bilo čudno nakon završetka svirke, izađeš iz Fidbeka a ono - još uvek dan. Zaključak - posećenost je bila ogromna, a izbor benda pravi. 

Izveštaj i fotografije: Anđela Jovanović