PROTEKTORI, SPINS, NOVEMBAR, HOSENFEFER, PRLJAVI DRIPCI, ATHEIST RAP

Priču o tome kako je zagrebačka (ovde svi sa razlogom napišu) vrlo perspektivna grupa, Studeni Studeni nastavila rad u Nišu mislim da svi manje-više znaju. Ukratko, kada je rat počeo, Kosta je isprva proveo par meseci u Beogradu. Tamo je svirao bubnjeve (!?!) u grupi Groovy Chiki Dee (otprilike se ovako nekako piše), a evo i jedne pikanterije za sve čitaoce Helly Chery zina: bio je i u kombinaciji da svira drugu gitaru u Partibrejkersima. Ipak, nakon par meseci se preselio u Niš i upao u sastav Glas Amerike, koji je uskoro promenio ime u Novembar, a sve to se desilo pre tačno dvadeset godina. U te dve decenije Novembar je objavio četiri studijska albuma, jednu kompilaciju demo snimaka i postao jedan od većih kult bendova u Srbiji. Naime, Kosta i drugari nisu nikada uspeli da postignu komercijalnost i masovnost nekih njihovih ispisnika, ali su za sobom ostavljali potpuno posvećene i fanatizovane fanove. Srpski punk i garage bendovi su ih po pravilu cenili i isticali kao bitne, a kao potvrdu toga za par meseci, konačno, stiže album obrada na kojem dvadeset ovdašnjih grupa obrađuje po jednu pesmu Novembra. Ono što je po najavama delovalo da će biti rođendanski koncert Novembra sa gostima se pretvorilo u dvodnevnu pank feštu u prepunom Feedback-u. 

Prvo veče su otvorili Protektori, postava u kojoj gitare sviraju Kosta i Radule (Atheist Rap), bas svira Nenad iz Novembra, peva momak koji je nekada bio u Mamutima i za bubnjavima je čovek iz Slobodne Vožnje. Čvrsta gitarska svirka koja se kreće od garažnog roka ka pank roku, a bilo je i malo hard cora na kraju. Tekstovi na srpskom, a kako su sami rekli bend je tek startovao sa radom. Ja, dakako, navijam da što više odu ka garage vodama . 

Naredni na bini su Spins iz Negotina, vrlo prijatno iznenađenje. U osnovi je reč o nadahnutoj i snažnoj gitarskoj alternativnoj svirci, sa dobrim vokalima i maštovitim i isčašenim ritmičkim rešenjima. NoMeansNo bi mogli da budu neka asocijacija, čisto da oni koji ih nisu čuli steknu sliku o energiji i svežini koju bend emituje. Nakon Spinsa na binu izlazi prva postava Novembra, okupljena samo za ovu priliku. Saletu Đokiću i Kosti (koji je svirao i gitaru) se pridružuju Zoki Ranđelović i Zoran Vidaković (stariji brat sadašnjeg bubnjara Milana Vidakovića). Sviraju se stvari samo sa albuma „Deguelo“ (plus „Baby, Baby“, ovi stariji se sećaju da je basista Zoce bio glavni junak u tom spotu). Ovo je bila retka prilika da se uživo čuje instrumental „Šepavi pas“, a i onaj kratki, na albumu nepotpisani „bas i bubanj“ instrumental koji prethodi pesmi „Opasna i Tiha“. Zoce kao i pre petnaestak godina i dalje opasno svira bas i ovo je bilo još podsećanje u kojoj su meri prva dva albuma Novembra bila obeležena njegovom svirkom, između ostalog. 

Sledeći na bini su Hosenfefer, koji su se oba dana provodili najviše i najbolje od svih bendova, a usput su stigli i da odrade dva odlična nastupa. U bendu je novi basista Vanja, a za ovu priliku su imali i Zokija (svirao je u bendu Dark Sky, ako se dobro sećam) na bubnjevima. Činjenica da im je ovo prvi zajednički koncert u ovoj postavi se nije osetila. Ritam sekcija je svoj deo posla odradila apsolutno sjajno, plus uobičajeno mahnito Filipovo sviranje gitare, koje je zaprovo i pogonska snaga ovog benda, ali je šou, ipak, svima ukrao pevač Pera. Odličan kontakt sa publikom, ali pre svega dobro i energično pevanje. Gledao sam Hosenfefer najmanje deset puta, a ovaj nastup ide definitivno među tri najbolja. Činilo se da neće biti lako Prljavim Dripcima nakon ovakve svirke Hosenfefera, ali ove to kao da je samo inspirisalo za odličan, energičan i vro zabavan nastup. Uz Spinse, za mene, najprijatnije iznenađenje dana. Odsvirali su mali milion pesama, što i nije teško ako znamo koliko traju, a da pritom energija ni jednog trenutka nije opala. Za kraj su ostali Atheist Rap, koji su svoju veličinu i ako hoćete autentičnost dokazali time sa koliko su uživanja pratili svirku cele večeri i koji su rutinski uz opštu euforiju priveli veče kraju. Set lista je bila zanimljiva, sa dosta stvari koje obično nisu u prvom planu, ali to nije nimalo smetalo celom ugođaju, već naprotiv ovom koncertu dalo aromu posebnosti. I tako, negde oko pola tri iza ponoći je okončano prvo veče ove sjajne pank rok svetkovine u čast grupe Novembar.
Atheist Rap - Štrikanje


Protektori - Instrumental


Spins - Putujem sam


Hosenfefer - Star From The Striptese Bar


Novembar Okrutna i Tiha
txt Miroslav Stašić
foto Visual Factory Mashina