Posle svirke na Warriors Dance festivalu, aktuelni beogradski crossover povratnici, sastav Eyesburn, imali su sinoć tu čast da zatvore koncertnu sezonu u prelepom prostoru niške Banovine. 

Nakon pauze od šest godina, njihov nastup je propratilo nekoliko stotina ljudi. Nasuprot ranom „dolasku“ niskih temperatura, koncert je krenuo čak sat i po vremena posle predviđenog početka. I pored toga, sedmočlana ekipa se popela na binu i nemilosrdno počastila Nišlije pesmom ''War control''. Istog trenutka počelo je guranje, skakanje i pevanje, a očekivana šutka nije stala do samog kraja koncerta. Posle skoro dvadeset godina postojanja, u punoj snazi i vidno uvežbani pokazali su niškoj mladeži kako zvuči i izgleda jedna svetski odsvirana svirka. 

Bilo je teško videti nekoga ko nije igrao, ili barem poskakivao uz njihove prepoznatljive hardcore rifove, utemeljene trombonom i toplim rege tonovima. Povremeno bi frontmen grupe Nemanja Kojić Kojot dobacio publici po koje pitanje, uz česte uzvike „Niš!“. Lista pesama je bila zaista raznovrsna. Svirali su „Divide“, „Sun“, „Hold this Way“... Pesma ''Shine'' je definitvno bila ispraćena najbrojnijim ovacijama. Pored starih pesama, bend je promovisao i nove kompozicije, poput „Dance“ i ''Sudden fall“, za koju je snimljen i video spot koji možete pogledati ovde. Gledajući pozicije na nekoliko relevantnih top listi u zemlji može se reći da je pesma prošla veoma dobro kod publike. Za pohvalu je to što su rasveta i ozvučenje za ovu priliku bili nešto bolji u odnosu na slične koncerte održane u istom prostoru. Dva paravana sa logoom benda pozitivno su pridodali vizuelnoj percepciji same bine. 


U jednom trenutku, morali smo doći i do bisa. Četiri velika hita, ostavljena za isti, bili su fenomenalno stavljanje tačke na sinoćni koncert. Ljudi su bez sumnje hteli još, kao da sve pomenuto nije bilo dovoljno. A i nije. Sat i po vremena svirke nije uspelo da zasiti gladnu skupinu Eyesburn-ovih obožavatelja. Banovina jeste bila do pola puna, ali je svirka bila jedna od boljih. Niko od prisutnih nije krio oduševljenje, a to je, kada se svedu računi, ono najvažnije. 

Set lista
1. War control 
2. Sun 
3. Divide 
4. Mental murderation 
5. Chant chant 
6. Life 
7. So much trouble in the world 
8. Shine 
9. My friend 
10. Hold this way 
11. Sudden fall 
12. Stark blind 
13. Dance 
14. Your grace 
15. Sister 
16. Lyrical 
17. All right 
18. Fool control 

Bis
19. Foundation 
20. Agony 
21. Pump it 
22. Exodus 

Izveštaj pripremili Nenad Cvetković, Anđela Jovanović i Marko Pekić