Farsot - InsectsSviđa ti se? Javi ostalima!

Ne mogu da razumijem skepsu jednog dijela fanova prema ovom novom talasu svjetskog black metala. Neo black, post black, progressive black, ili kako već. Blate pravac i bendove da to nije black metal, da je prangijanje i mlaćenje u prazno. Obrni, okreni, uvjek se dobije jedno te isto, da bendovi traže nova uzbuđenja, istražuju nove pravce i usput se naiđe uvjek na nekoliko (i više od toga) odličnih bendova, a Farsots su (napokon) jedan od takvih i dok slušam ovo njihovo treće ostvarenje (imaju još album i EP), imam osjećaj kao da su jedan od starih i prepečenih bendova, sa kilometrima iskustva iza sebe jer ovakav album se ne snima svakodnevno, ne u ovim danima hiperprodukcije, niti sa svom dostupnom jeftinom tehnikom i mnogim dobrim tehničarima.
Iako u osnovi jeste black metal, od one atmosfere koja je kao „apsolut“ za staru gardu, ovdje imate jedino karakteristično hladnu atmosferu. I tu bi stao sa svim paralelama jer Farsot rade nešto originalno, i iako nisu jedini, svakako im je muzika nesvakidašnja i samim tim interesantna. „Insects“ nije pretjerivanje, nije nasilno maltretiranje ušiju falšim stavovima i pretjeranom svirkom, već je odmjeren, pitak i sadržan album. Umjerenog tempa i sa elementima drugih pravaca koji su vješto ukomponovani, donekle i skriveni, u paukovu mrežu koju bend plete od početka i iza koje stoje sa svim svojim intelektom, voljom i energijom.
Iznenadila me je pjesma „7“, ustvari instrumental, na sredini albuma, kao svojevrsni intermezo, razgraničenje između dvije cjeline, koja itekako efektno utiče na podizanje atmosfere. Bez ovog nesvakidašnjeg prekida toka albuma i isplivavanja u neki sasvim drugi pravac, album bi sigurno bio kudikamo monotoniji. Mali, ali majstorski potez. Očigedno da je proces stvaranja bio itekako plodan i da je bend radio u idealnim uslovima, jer se sve to čuje i osjeti i svima koji vole da istražuju, toplo preporučujem ovaj album.
Nikola FranquelliSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva