Hladan vetar (Wind Chill)Sviđa ti se? Javi ostalima!

Sa jedne strane horor Hladan vetar (Wind Chill) iz 2007. je sastavljen iz jednostavne priče sa već mnogo puta viđenim klišeima iz filmova strave i užasa, dok sa druge strane možemo reći, ako imamo na umu da se radnja cele priče vrti oko dvoje mladih ljudi, da je ovo ostvarenje solidno odrađeno i ako ništa drugo, ne pruža nam dosadu, već baš suprotno – tera nas da ga odgledamo od početka do kraja sa punom pažnjom.
Hladan vetar u suštini nije morao da bude horor. Pre je mogao da bude romantična drama sa tragičnim krajem, a elementi blage strave i užasa kao da su mu nametnuti. Dakle, sama po sebi, priča u sebi sadrži ljubavnu notu. Mlada studentkinja želi da ode u svoje rodno mesto kod roditelja kako bi provela sa njima Božić i umesto avionom, kao što to uvek radi, ovog puta odlazi autom sa nepoznatim mladićem koji joj se predstavio kao student koji je odrastao u istom mestu gde i ona.
Uskoro shvatamo da je mladić za nju već znao pre nego su se zvanično upoznali i ono što može naterati gledaoca na pomisao da vozač ima neke zle namere je činjenica da je lagao o svom rodnom mestu i odrastanju. Ipak, ispostaviće se da je on zaljubljen u nju i da je po svaku cenu hteo da bude sa njom, pa makar to bilo samo na putu do njenog rodnog mesta. Posumnjaće i glavna junakinja u njega, naročito u trenutku kada ovaj bude odlučio iznenada i bez najave da krenu prečicom. Tu će sve i krenuti nizbrdo. Jedan automobil iz suprotnog pravca uspeće da ih izgura sa puta i od tada njihovo prevozno sredstvo više neće moći da izađe ponovo na put.
Sve to ne bi bilo strašno da se ne dešava u doba kada su snežni nanosi ogromni, a hladnoća neizdrživa. Kada na to dodamo činjenicu da se to desilo u šumi, kada je već pao mrak, materijal za klasičnu napetu priču je već stvoren.
Gladni i sa zimom koja im se uvukla u kosti, njih dvoje boriće se da se ne zalede do jutra.
Jedini ''ozbiljni'' horor elementi u celoj ovoj priči su, možemo reći, takozvani zombiji koji su ispostaviće se mrtvi ljudi iz raznih perioda koji su ovde nastradali najvećim delom zbog hladnoće.
U filmu su maksimalno izbegnute scene agresije i nasilja i to je ono što ovaj film čini dragocenijim od plejade horora nastalih u XXI veku.

Branko RadakovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva