Košmar je bio jedno pravo malo iznenađenje. Fanzin koji dolazi iz Makedonije i posvećen je hororu i svim vidovima umetnosti u kojima se pojavljuje, književnost, film (koji je, razumljivo, ubedljivo i najzastupljeniji), art i muzika. Takav fanzin izlazi već tri godine, i to na makedonskom i ćirilici i kao što vidite dogurao je do 10. broja. Što je, priznaćete, zaista stvar za respekt. Ovaj poslednji broj je izašao proletos ali da Zlatko, autor ovog glasila, ne miruje dokaz je i 11. broj koji je uveliko u pripremi i trebalo bi ubrzo da se pojavi.
Sama činjenica da sam naišao na jedno ovakvo beskrajno simpatično glasilo (huh kakva sintagma, ali je zaista tako) mi je bila fastinantna i prosto morate imati pozitivan odnos prema ovome bez obzira da li (ne)volite horor. Iako dolazi na 42 A4 stranice (što će nekima delovati malo), Košmar je ipak jako lepo zamišljen i realizovan. Nakon uvodne reči, predstavljen je Kire Nikolaevski, skopski ilustrator i slikar sa svojim horor radovima. Ne znam da li je autor ograničen samo na makedonske autore u ovoj rubrici ali okruženju ima dosta autora koje bi mogao predstaviti u ovoj rubrici. Nakon ovoga sledi top10 lista filmova 2010. i intervjui sa Jake Kennedy-jem i Kevinom Hamedani-jem. Posle ovih razgovora slede prikazi novijih filmova, ali i onih koje bi trebalo zaobići. Svaki broj obrađuje i izvestaj broj horor klasika i siguran sam da ste mnoge od njih prepoznali na naslovnoj. Tu su i horor serije/serijali/franšize, priča o Takaši Mike-u, prikazi muzičkih izdanja ali i horor saundtrekova. Svaka od ovih rubrika inače ima zanimljiv naziv pa stari filmovi recimo idu pod oznakom „staro sečivo je još uvek oštro“, novi filmovi „još uvek krvare“, audio prikazi „audiodrome“, filmove koje treba izbegavati „kontejner“...itd (nadam se samo da sam lepo preveo sa makedonskog :).
Jedina stvar koja će vam malo otežati, u stvari više usporiti čitanje je makedonski jezik ali uđete brzo u štos. Eto, da ne bi imali košmarne snove, bolje sve to lepo na javi proživite, a ovaj Košmar možete nabaviti na koshmarmk@yahoo.com i koshmarmk.blogspot.com