Švajcarski slikar, skulptor, dizajner i arhitekta (bavi se enterijerom) H. R. Giger (1940) najpoznatiji je po svom umetničkom ostvarenju, čuvenom Osmom putniku (kojim je osvojio Oskara 1980. godine). Studirao je arhitekturu i industrijski dizajn u Cirihu. Njegovi prvi radovi bili su tuš i ulja na platnu. Prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine. Krajem sedamdesetih otkriva prskalicu (airbrush). Zahvaljujući tom otkriću nastali su radovi po kojima je prepoznatljiv i dan danas. Objavljeno je dvadeset knjiga o njegovom stvaralaštvu.
Gigerova treća knjiga Nekronomikon, izašla iz štampe 1977. godine, inspirisala je Ridlija Skota da snimi film Osmi putnik. Bilo je to njegovo prvo „pojavljivanje“ na filmu. Učestvovao je i u stvaranju Kućnog duha (Poltergajst), i Vrsta. Korice albuma Debi Hari i sastava ELP uvršteni su među 100 najboljih korica rok albuma svih vremena. Godine 1988. uradio je enterijer jednog kafića u Tokiju (Gigerov bar), a 1992. drugog u Kuru (svom rodnom gradu) u Švajcarskoj.
Godine 1998. otvoren je Gigerov muzej u zamku Sen Žermen u srednjovekovnom gradu Grejerzu u Švajcarskoj. U njemu se pored Gigerovih radova može naći i njegova privatna kolekcija umetničkih dela savremenih umetnika poput Dalija, Ruperta, Vebera i drugih. Godine 2003. u okviru muzeja otvoren je još jedan Gigerov kafić. Kao inspiracija za uređenje enterijera poslužio je 400 godina star zamak. Kako bi se promovisali radovi drugih umetnika, 1999. godine otvorena je galerija u kojoj su izlagali umetnici poput Vesija, Fačsa, Belmera, Burlanda i drugih.
Njegova dela nalaze se u muzejima širom Švajcarske. Najveća (retrospektivna) izložba organizovana van njegove rodne zemlje upriličena je u Parizu 2004. godine, kada je Giger dobio prestižnu nagradu Medalju grada pariza (La Medaille de la Ville de Paris). Usledile su izložbe u Pragu (2005), Beču (2006) i Kuru (2007). Giger živi i radi u Cirihu, zajedno sa svojom ženom Karmen Marijom Gajger, ko-direktorom Gigerovog muzeja.

Više o umetniku videti na:
http://www.hrgiger.com/
http://beinart.org/index.php

Priredila Tamara Lujak