Film ''Kontakt'' režirao je 2004. Sergej Stanojkovski po scenariju Gordana Mihića.
Glavni junaci ovog filma su Janko koga glumi Nikola Kojo i Žana koju glumi Labina Mitevska.
Njih dvoje su suprotnosti koje će život nekom svojom neobičnom igrom povezati. Dok je Janko detinjstvo provodio po domovima bez ikakve roditeljske ljubavi i brige, a kasnije po zatvorima, Žana je iako iz imućne porodice, završila u duševnoj bolnici, velikim delom jer je nervno popustila kada je jednu od svojih rođenih sestara zatekla u krevetu sa svojim mužem. Ta sestra otišla je da živi sa Žaninim sada već bivšim mužem u Africi, dok su joj roditelji takođe napustili zemlju i nastanili se u Švedskoj.
Žanu i Janka spojiće Novak, Jankov polubrat po ocu, a muž Žanine druge sestre koja živi u Nemačkoj, ali ne zato što je brižan, već zato što je primoran na to jer ga upravnik zatvora i upravnik duševne bolnice ucenjuju. Pošto Janka odlučuju da puste na uslovno iz zatvora, Novak je primoran da ga preuzme jer će tako moći legalno da otvori hotel. Do tada je Novak radio na crno i imao problema sa inspekcijom.
Sa jednom od sestara iz duševne bolnice imao je avanturu i jedna njihova porno seansa je ovekovečena na fotografijama, pa da one ne bi bile poslate njegovoj ženi, on je primoran da se brine i o Žani.
Novak Janka postavlja da bude pomoćnik kuvara u njegovom hotelu, iako to Janko ne želi. Umesto da bude u sobi za poslugu Janko će uzeti najbolji apartman, a u kuhinji će fizički maltretirati kuvara samo da bi iznervirao i dokazao polubratu da neće da radi ono što ne želi i da sa njim ne može da postupa kako mu se prohte.
Inače, Janko i Novak su se do Jankovog izlaska iz zatvora videli samo jednom u životu dok su bili deca, tako da njihov ponovni susret nije nimalo topao a i dalje će ostati krut jer ni jedan od njih dvojice ne želi da takav odnos bude bolji.
Pošto je Novak Žanu vratio da živi u kući u kojoj je i pre živela i koja je sada zapuštena, a uz to je podseća na neke loše trenutke iz prošlosti, ona želi da je sredi i proda. Novak zbog toga dovodi Janka da renovira kuću.
Iako je Žana do momenta dok Janko nije došao kod nje izgledala kao neprilagođena mlada žena koju je dotukla depresija, odjednom se promenila ali samo prema njemu. U želji da uspostavi prisniji kontakt sa Jankom biva ljubazna prema njemu ali u početku to je sve uzaludno jer je Janko odbojan i grub. Žana na razne načine pokušava da ga odobrovolji, pa mu uz to pokazuje i fotografiju na kojoj su ona i on zajedno. Ispostavlja se da je Janko kada je Žana imala 12 godina izbavio da se ne bi udavila u Ohridu, gde je radio kao spasilac ali se ponaša kao da ga to ne interesuje. Dok danju radi kod nje, jedno vreme spava kod jedne prostitutke. Iako mu se same nude njene drugarice i iako je na slobodi i dalje je neraspoložen. Ipak, situacija će se na trenutak popraviti kada Žana i on konačno uspostave bolji odnos. I Žana i on postaće tada bolje raspoloženi. Novak će to primetiti i javiti Žaninim roditeljima koji će mu dati 7 000 € kako bi nagovorio Janka da Žanu izbavi ovog puta iz psihičke krize. Novak će dati za početak Janku 1 000 € obećavši mu da će dobiti još toliko kada Žana sasvim bude ozdravila. Zbog toga će Janko sve više vremena provoditi sa njom ali ispostaviće se da to ne radi samo zbog novca, već zato što se zaista zaljubio. Ipak, doći će do svađe između njih ali do potpunog prekida komunikacije dolazi kada Novak javi Žaninom ocu da su njih dvoje zaljubljeni. Otac će se na trenutak vratiti iz inostranstva i zajedno sa svojim ljudima i Novakom zabraniti Janku pristup kući i dati mu veliku sumu novca kako se ne bi viđao sa Žanom. On će to prihvatiti i nastaviti da živi život bez nje. Ipak, kroz godinu dana on će osetiti potrebu da je vidi i saznaće da je ponovo u duševnoj bolnici, te će zato otići da je vidi ali mu jedan od doktora saoštava da već dva meseca odbija svaki kontakt i da smatra da nikoga ne prepoznaje.
Janka će prepoznati ali ne odmah. On će napokon pokazati svoje emocije pred Žanom.
U poslednjim scenama drži je za ruku i plače. Kraj je tužan ali sa druge strane nudi jednu optimističku notu. Žana pokazuje da oseća njegovo prisustvo i progovara.
To nam daje nadu da je sve u redu ali gledaoc nije sasvim načisto da li će Žana ozdraviti jer izgleda prilično bledo i uvelo kao da je prekinula vezu sa realnim životom. Ipak, ono što je najvažnije je činjenica da je kontakt između njih dvoje ponovo uspostavljen. Pokazalo se da se njih dvoje zajedno osećaju znatno bolje nego kada su razdvojeni i da ih to čini srećnijim, te se tako može reći da film ipak ima srećan završetak.
Janko će još jednom izbaviti Žanu, a i sebe će izvući sa dna u kome je bio celog života.
Nadamo se da ovog puta neće prekinuti kontakt jer Janko je pre svega Žani kontakt i veza za ulazak u realni svet.
Iako je Žana pre nego je nervno popustila imala sve uslove da živi lagodno, Janko je celog života bio propalica. Dok je ona imala klavir, on je naučio neke fizičke poslove. Iako oni naizgled nemaju ništa zajedničko, činjenica je da su oboje neprilagođeni, a da samo kada su zajedno mogu biti srećni. Kontakt je zapravo sve ono što im je nedostajalo u životnoj karici.

Branko Radaković