U 74. godini života ovaj svet napustio je umetnik Tomislav Gotovac.
Iako je svojevremeno promenio ime u Antonio G. Lauer, za one koji su pratili njegove poduhvate ostao je Tom Gotovac. Iako je čitavog života delovao alternativno, njegov rad pratili su i mediji koji nisu bili nikada naklonjeni andergraund stvaralaštvu.
I pored toga što su njegova dela obišla čitav svet, zadnjih godina mučili su ga životni problemi egzistencijalne prirode koji su redovna pojava za umetnike sa ovih nesretnih prostora. Zbog toga je postao depresivan, a nedavno je pao u kupaonici i gotovo nepokretan završio u bolnici. Na žalost, od posledica tog pada je i preminuo.
Odlazak Toma Gotovca sa životne scene ne znači i odlazak njegovih ideja i poruka koje je ostavio za sobom.
Tom se celog života borio protiv učmalosti, malograđanštine i labavih pravila koja su služila, ne da bi se uspostavio red, već da bi se nametnule moralno labave norme poslušnim građanima koji su upijali strogo postavljene granice kurentnih režimskih i autoritativnih shvatanja.
Gotovac kod nekih umetnika nije važio za veličinu. Za običan svet je bio previše skandalozan dok je za druge bio previše provokativan ali ono što mu niko ne može osporiti je činjenica da je bio hrabar i iskren u svom umetničkom izražavanju, a ono što je povrh svega najvažnije u njegovom delovanju je da je ostao dosledan do kraja. U svakom svom nastupu i segmentu svog postojanja on je živeo i proživljavao svoj film do poslednjeg daha.
Pre svega, treba uzeti u obzir činjenicu da je Gotovac svoje prve provokativne performanse načinio u vreme kada to nije niko radio na ovim prostorima i kada niko nije smeo da razmišlja svojom glavom. Zbog toga je bio zabranjivan i podcenjen ali nikad obeshrabren. Gotovac je na sopstvenom primeru pokazao kako treba istrajati do kraja u svojoj ideji i kako vam, uprkos svemu i svima, niko ništa ne može ako verujete u ono što radite.
Gotovac je bio harizmatična pojava i inspiracija mnogim današnjim umetnicima. On je na jedan interesantan način razbio mnoge umetničke zablude i stvorio vezu između rediteljskog postupka, glume i performansa.
Veliki ljubitelj klasične muzike i džeza, i po umetničkim shvatanjima i po životnim stavovima pokazao je da je nepopravljivi i nepredvidivi improvizator.
Iako je diplomirao filmsku režiju na Akademiji u Beogradu, Gotovac je bio protiv klasičnih oveštalih akademskih okvira koji su ubijali kreativnost i slobodu kod mladih stvaraoca.
Uvek je bio na strani mladih, na strani koja je sprovodila ideje koje nisu bile iskvarene i uprljane nametnutim vrednostima i zbog toga je tako ostao večno mlad, a njegove ideje ostaće večno mlade.

Branko Radaković