Nakon dve godine, Marko Louis je u petak, 17. maja održao svoj treći, odlično posećeni koncert u Nišu, otvarajući tako koncertnu sezonu u dvorištu Banovine. Nekoliko dana pre toga, tačnije u ponedeljak, Marko je u centru Niša, na ulazu u čuveno Kazandžijsko sokače, organizovao kraći promotivni nastup. Tom prilikom izveo je nekoliko svojih pesama bez muzičke pratnje, pokazujući snagu i lepotu svog glasa. Zanimljivo je reći da je bilo više dece, nego odraslih.


Elem, koncert je počeo sa malo zakašnjenja, ali je to Marko nadoknadio dobrim startom koji je obeležio prelaz između delova nekoliko pesama, pružajući nam tako najavu onoga što nas očekuje. Prva u nizu tih pesama bila je Vatra u mraku, posvećenu dešavanjima iz maja prošle godine.

Usledile su pesme Sanjao sam, Zov, Euridika, Kad je noć, Beskraj unplagged, Bonita, Ja sam želeo, Ružica, Ruse kose (inače pesme koju je obradio za potrebe soundtrack-a za film „Nečista krv“), Pašana, Komete padaju koju je uradio sa Sajsi MC, Pada noć, Raj za avanturiste, Let it shine, kao i obradu pesme Rockabye (ne baš tim redom).

U drugoj polovini koncerta, Marko je ostao sam na bini, dok je bend napravio pauzu. Ne želeći da gubi vreme, Marko se prihvatio klavijatura i počeo sa izvođenjem pesme Ain't No Sunshine Bill-a Withers-a, a u pevanju mu se pridružila i publika. Usledile su pesme Kabadahija koju je Marko radio sa sarajevskom grupom Helem Nejse, Zbog nje, Ni-na-na. Takođe, izveo je i jedinu baladu koju je sam napisao i komponovao – Kraj koju je uradio zajedno sa Lenom Kovačević.

Usledila je opet snažna i emotivna pesma Vatra u mraku, Vranjanka, Ćutaću i Kletva.

To što je koncert trajao dva sata publici nije bilo dovoljno, te je Marka pozvala na bis. U toku bisa koji je trajao čak pola sata Marko je sa svojim bendom, otpevao pesme Zajdi, zajdi sa najnovijeg albuma Beskraj - Unplugged, Funky Chicken sa prvog solističkog albuma, obradu pesme Hoću s tobom da đuskam Ivana Gavrilovića, Cveće cafnalo. Bis je završen omažom velikom niškom umetniku Šabanu Bajramoviću, izvođenjem pesme Đelem, đelem.


Oni koji prate Markov rad mogu na osnovu okvirnog rasporeda pesama zaključiti da je koncert obeležilo smenjivanje senzibiliteta koji se kretao od romantičnog i emotivnog, do bržeg i energičnijeg ritma. Publika je mogla da prepozna energiju i predanost Marka i njegovog benda onome što radi, tako da bez prestanka odgovarala na njih plešući, skakajući u ritmovima i pevajući pesme. Lepo je videti da Niš ume da prepozna kvalitet ovog izvođača i njegov raskošni talenat kao u muziku koja je mešavina pop-a, jazz-a, soul-a, RnB-a, sa elementima tradicionalne i orijentalne muzike.

Moj utisak je da je Marko sa ovog koncerta otišao punog srca jer ga publika Niša nije „puštala“, tražeči još. I, verujem da bi Marko pružio još da se nije umorio od energičnog nastupa. Ono što sam video je da je Marko uživao u svakom trenutku koncerta ali i u uzvraćenoj energiji publike koja je želela još. Zasluženo.
Predrag Popović