YEKO ONO? je osnovan 2019. Bend je amsterdamski, ali njegovi članovi su porijeklom iz BiH i Hrvatske. Ex-Makazoruki članovi Siniša Zorić (bubanj), Alen Poparić (gitara) i Branislav Gajanović (bas) pokrenuli su zajedno s gitaristom Slavišom Blaževićem novi kreativni proces. U toku 2023. bend ima dovoljno materijala za album i u oktobru počinje snimanje. YEKO ONO? to radi u do it yourself stilu. To podrazumijeva sve od produkcije do masteringa.

Još od samog početka potojala je ideja da pjesme na albumu budu kolobaracija s različitim vokalima. Na albumu Under the Elm Trees su to Sandrah, Brane Trifković i Damir Smutni (bivši član amsterdamskih Punk Panthers INC). Smutni postaje u medjuvremenu stalni član i bend radi na novom materijalu.

Zvuk banda može se najbolje opisati kao eklektičan pošto se čuju različiti utjecaji. Žanrovski rečeno od postpunka 80-tih, preko noiserocka 90-tih do današnjih postrock-a i indie-a, a istovremeno začinjen sa elementima jazza, bluesa, folka, exyu, d’n’b-a i psychedelic rock-a.


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima?

Želja nam je svakako bila da se ponovo okupimo i da se pokušamo u tom novom sastavu muzički izraziti i na taj način, iskomunicirati naše želje i ideje. Prvobitan smisao je bio da otkrijemo i čujemo da li sve to opet ima smisla. Korak po korak te nota po nota bili smo sve bliže tom smislu kojeg smo ranije spomenuli. Kao što vidite još uvijek koračamo prema napred.

Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

Nama to znači više kao neki ispušni ventil, kojega kada ga otvorimo, pusta ispoljavanje naših viđanja ideja i kreativnih zamisli.

Što to znači slušateljima i publici nismo još sasvim sigurni, ali u što smo sigurni je to da ih gađamo odabranim i harmoničnim notama koje ih tjeraju da pokrenu svoju maštu i tijelo u vječni ples te da tako s nama komuniciraju u tom datom trenutku.

Motivi i filozofija benda...

Motiv i filozofija benda bi se mogla opisati kroz kraticu ‘double K‘ što znači Komunikacija i Kreativnost. Lično ili osobno ispucavanje je naravno uvijek prisutno, ali to nam nije primarna zadaća. Ipak smo mi tu radi publike.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?

U svim zanimanjima najteža su zanimanja ona u kojima se radi sa ljudima. U radu sa ljudima prvobitno je potrebno imati taj klik ili kemiju. Kao i u vezi… Da li je to lako naći i ostvariti, baš i nije. Nama je primarna zadaća suzbiti osobni ego, te na taj način privlačiti isto takve ljude sa istim takvim stajalištima.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...

Naravno da svaki bend/veza uvijek ima svoje probleme. To je nekako logično. Svaki problem je tu da bi se našlo rješenje za njega te smo mi toga svjesni, tako da uvijek nam je primarna zadaća naći rješenje za svaki problem. Ukratko problema uvijek ima, ali ih rješavamo u hodu, tako da bi napravili malo mjesta za nove probleme... koje ćemo opet u hodu riješiti.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?

Svakome i u svakoj prilici! Naš rad, to jest´ muzika je tu da ju poklonimo svakome tko pokaže interes. Eto baš iz tog razloga smo se i vama obratili, da sa vama podijelimo naš rad i da vas isto tako inspiriramo da to sto osjetite, preslušavajući naš album pretočite u riječi i tekst. Za to vam unaprijed zahvaljujemo te se nadamo da ćete uživati...