Došlo je vrijeme da vas podsjetim na ovaj album. Zašto baš sada? Zašto nisam pisao u trenutku kada je album objavljen? Prvo krenimo od perifernih razloga. U svijetu je rijetkost, a na domaćem terenu je do prije deset godina bilo skoro nezamislivo da se oformi jedan isključivo žeski, i to još death metal bend. Sad ih ima nekoliko i to vrlo uspješnih. Drugo, album ponovo izlazi pod domaćom Grom Records etiketom i sa time je ispunjen pun krug, od benda, ideje, snimanja i izdavanja – sve je urađeno na domaćem terenu, uprkos svemu (a ako imalo posmatrate društvene tokove na Balkanu, jasno vam je koliko su ove djevojke napravile veliki iskorak u svijetu muzike, umjetnosti i kulture uopšte). Treće, iako je album zvanično objavljen prije par mjeseci, tek sada se može nabaviti u fizičkom obliku. Za sada na CD-u i iskreno se nadam da će Grom Records objaviti i LP verziju jer album i bend i te kako zaslužuju da se „Embrace Reality“ objavi i na vinilu. Četvrto, i sada dolazimo do najbitnije tačke, zato što je „Embrace Reality“ jedan rušilački melodic death metal album prepun pjesama za pamćenje.

Djevojke su za ovaj album skupile silu i energiju koja se ne gleda svakog dana. Jeste, svjetska scena je preplavljena bendovima svih profila. Ima muzike, što bi kazali, kao salate, ali odgovorno tvrdim da su Nemesis sa ovim albumom zadali domaći zadatak mnogim i mnogo izvikanijim i poznatijim bendovima, a vremenom će i veći izdavači i šira publika shvatiti koliko je ovaj album bitan. Dalje - produkcija je ogromna i devastirajuća i svaki se instrument i vokal čuju idealno. Svirka je na najvišem mogućem nivou a kompozicije su čvrste, jake, te ritmovi i melodije se naizmjenično isprepliću u baš najboljem i najodmjerenijem omjeru. Uzmimo za primjer pjesme „Hades“, „Embrace Reality“, „Circle of Death“ i uvodna „New Babylon“ koja kao zemljotres razdire audio prostor i započinje ovaj gromoglasan album! Ako ovo nije jedan od najboljih (ne)uvoda na nekom od metal albuma, đavo me ponio! Ove pjesme ne ostavljaju ravnodušnim slušaoca i vremenom samo sve više isplivavaju detalji koji zavrte maštu i enregiju tijela. Pjesme sa albuma će uživo da izazivaju trans u publici.

„Embrace Reality“ je još jedan domaći proizvod kojim se bend može debelo ponositi i isticati ga svugdje gdje im se čuje glasa. Ovo je jedna albumčina koju treba imati u diskografiji i svugdje ga sa sobom nositi i pokazivati kao ordenje na grudima! Svaka čast bendu. Sve pohvale su zaslužene i nikako ne propuštajte da ga imate i u fizičkom obliku.
Nikola Franquelli