PJ Harvey 1998. foto: Mika Väisänen
Kao najavu nove turneje PJ Harvey je podelila muzički video za pesmu “Seem an I”. Ovaj, bolje reći kratki film, je snimljen na engleskoj Kennel farmi a režirao ga je Colm Bairéad. U njemu glumi Ruth Wilson

“Ruth i ja smo se sprijateljile nakon zajedničkog rada na filmu Dark River Clia Barnarda”, rekla je PJ Harvey. “Oduvijek sam se jako divila njenom radu kao glumice, pa sam dugo gajila san da bismo na neki način mogle ponovo raditi zajedno. Kad se ukazala prilika za rad s Colmom Bairéadom, znala sam da je on reditelj o kom Ruth ima visoko mišljenje, kao i ja, pa je bilo ispravno pitati da li bi glumila u videu. Smatram da je kratki film koji je nastao prekrasan i dirljiv zbog Ruthine magične prisutnosti i Colmove jedinstvene vizije”.


Album „I Inside the Old Year Dying“ doneo je PJ Harvey nominaciju za najbolji album alternativne muzike na dodjeli nagrada Grammy 2024. Bila je to osma nominacija u njenoj karijeri. Za sada je bez osvojene nagrade.

Priča ovog albuma seže šest godina unatrag, do kraja turneje 2017. i toga kako se Harvey osećala neposredno nakon toga. Ono što je oštro osećala bilo je da je negde u beskrajnom ciklusu albuma i turneja izgubila vezu sa samom muzikom, što je bila spoznaja koja je za nju bila zabrinjavajuća.

Nove pesme, kaže Harvey, nude „prostor za odmor, utehu, melem – što je prikladno za vreme u kojem se nalazimo.“

„Mislim da je to album o potrazi, traženju intenziteta prve ljubavi i iznalasku smisla. Nije da mora da postoji poruka, ali osećaj koji dobijam od albuma je ljubav — naglašen je tugom i gubitkom, ali je pun ljubavi. Mislim da je to ono zbog čega pruža tako prijatan osećaj, otvoren“, rekla je Harvey u izjavi koju prenosi Rolling Stone.