Pre nekoliko meseci pisali smo o novom albumu sympho-metal sastava Evolucija. Album „The World is Full of Wrath” sa 10 novih pesama biće objavljen 5. aprila za nemačku izdavačku kuću 7hard. Biće dostupan na svim striming platformama na CD-u i na vinilu, u ograničenom tiražu.

Novi studijski album je miksovan i masterizovan u čuvenom švedskom "Fascination Strreet Studios" pod pokroviteljskom palicom Jens Bogrena i Linus Corneliussona. Na albumu su sarađivali sa nekim od najvećih imena srpske i regionalne rok scene. Producent novog albuma je Marko Vučković (Alister).

Novim albumom bend čini korak dalje ne samo u muzičkom već i u tematskom smislu. Dok su ranije dominirale ljubavne teme, na poslednjem albumu čini se dominiraće angažovane. Na to su ukazivala prva dva prilično straight-forward singla „The Earth is Full of Rats“ i „Soul for Sale“.

Ipak, bend nije zapostavio ni ljubavne teme te se februara meseca oglasio spotom za pesmu „Storm“. Ova numera nije promovisana putem domaćih medija previše već je bend pustio da je publika više sama otkrije.



Ovih dana, sastav promoviše novi, poslednji spot-singl pred izlazak novog albuma. U pitanju je video za baladu „Shame on you“ koja je urađena u saradnji sa Žanilom Tatajem Žakom. Ovo nije prva saradnja benda sa ovim pevačem. Pažljiviji slušaoci su ga mogli primetiti i kao gosta u prvom singlu „The Earth is Full of Rats“. 

Balada „Shame on you“ sa sobom donosi i komercijalni potencijal koji bi možda bendu mogao omogućiti i prodor na televizije. Dragiša, frontmen sastava će nam reći nešto više o samom spotu i pesmi:

- Spot za „Shame on you“ je sniman u Vilama Teokarević u Paraćinu koje je projektovao čuveni arhitekta Aleksandar Đorđević. Jedan deo je sniman u očuvanoj vili a jedan u razrušenoj. Snimanjem spota u tim okruženjima hteli smo da pokažemo u kakvom društvu živimo i sa koliko nemarnosti se odnosimo prema kulturnim nasleđima naših gradova.

O snimanju i druženju sa Žakom kaže:
- Uživali smo u snimanju, jer gde su muzičari tu je uvek zabavno. Saradnja sa Žakom je bila odlična. Pored toga što je profesionalac u muzičkom smislu, Žak je i izuzetno dobar čovek.Bio je tri dana kod nas i to prijateljstvo ostaje zauvek. Mi se pre ove saradnje nismo znali. Kada smo razmišljali o duetu ceo bend je bio za njega, jer je on sigurno najbolji vokal na našim prostorima za ovu vrstu muzike. Žakov i Ilanin glas su se odlično uklopili.

Upitan za utiske publike i na kakav prijem je naišla pesma Dragiša nam je rekao:

- Kao što smo i očekivali balada je naišla na odličan prijem kod slušalaca i novinara. Na Amazon Chartu smo u četiri kategorije pri vrhu, novinari nam kažu da odavno nisu čuli dobru metal baladu. Kompozitori smo Ilana i ja, tekst je napisao Ljubomir Sedlar, aranžeri su Lj i A. Sedlar, producent Marko Vučković, solo razvalio Darko Konstantinović, klavir je odsvirao Aleksandar Sedlar, čelo je odsvirao Nemanja Marković, on je sada na nekom boljem mestu. Na snimanju spota imali smo i dve prelepe gošće, za klavirom Anastasija Konstantinović i čelistkinja Ana Janković.



Podsetimo, Evolucija je srpsko-švajcarski bend koji iza sebe ima objavljena dva studijska albuma u Srbiji i inostranstvu. Njihov drugi album "Hunt" je u Nemačkoj proglašen za najbolji metal album 2019. godine. Iza sebe imaju mnoštvo koncerata u Srbiji, ali i u inostranstvu, i uspešnu turneju po Rusiji, Belorusiji, Ukrajini i Švajcarskoj na kojoj su delili binu sa nekim od najvećih imena svetske Heavy Metal scene, kao sto su Doro Pesch, Paradise Lost, Children of Bodom, Tyr, Pestilence, Destruction i drugi.