Statua frontmena Motörheada Lemija Kilmistera biće postavljena u njegovom rodnom gradu Burslemu, koji je deo grada Stoke-on-Trent u Staffordshireu u Engleskoj.

Planovi za bronzanu skulpturu od 2,25 metara odobreni su uprkos zabrinutosti da bi kip mogao izazvati “dobronamerne, ali ipak incidente”, prenosi BBC. Nadležni se pribojavaju oduševljenih fanova koji bi se peli na postolje da bi pozirali sa Lemijem. U opciji je i vandalizam.

Lokalni vajar Endi Edvards će uraditi statuu od Staffordshire gline. Prethodno je izradio skulpture Brajana Klouga i Pitera Tejlora (Derby County FC) i Bitlsa na Liverpool Pier Headu.

Idejno rešenje prikazuje Lemija u njegovoj legendarnoj scenskoj pozi, pevajući glavom okrenutom prema nebu i sa mikrofonom postavljenim neuobičajeno visoko iznad njega. Sledeći gore pomenutu zabrinutost lokalnih vlasti, Edvards je pristao da poveća visinu postolja kipa sa 2,5 na 3 metra, a i materijal za postolje takođe je promenjen da bi više odgovarao okolnoj arhitekturi.

Ovo neće biti prvi put da je Lemi ovekovečen u obliku skulpture. Podsetimo, pre dve godine velikan muzike je dobio statuu na metal festivalu Hellfest, dok se druga nadvija nad festivalskim prostorom u Clissonu. Lemijeva statua u prirodnoj veličini nalazi se i u West Hollywoodu, u kalifornijskom Rainbow Bar & Grillu.