Subota, 23. decembar 2023. Možda je to istorijski datum. Te večeri je puno prisutnih govorilo, sebi u bradu i skoro šapatom, sa osetno puno nelagode u glasu da je promocija albuma “Beneath The Surface” benda First Flame verovatno poslednja ikada održana u Omladinskom Centru CK13. Nadam se da to nikako nije tačno (edit: nije, jer će se naredna svirka održati već 29. decembra) jer je poslednjih petnaestak godina “Crna Kuća” moja druga kuća i u njoj sam proveo mnoge predivne sate, prvenstveno kao gledalac i posetilac na mnogim sjajnim koncertima a i kao organizator nekih svirki. I nikad, ali nikad, nisam imao ni najmanji problem, eksces niti incident. Mnogi su govorili da je to sektaško mesto, mesto gde se okupljaju frikovi, narkomani, “drugačiji”. Naravno da je sve to podmetanje “onih sa druge strane” koji se kriju iza Boga, nacije, političke stranke i inih autoriteta jer zavide “drugačijima” koji su u stanju da misle svojom glavom, da urade nešto za sebe, svoje najbliže, prijatelje, okolinu, društvo u celini… Ponosan sam što sam bar sve ove godine bio deo toga.

fotografije: Mihajlo Zorić,
kompletnu galeriju i zašto volimo ovakve
koncerte pogledajte ovde
A sad malo o koncertu. Po meni najbolji domaći album ove godine “Beneath The Surface” o kome sam i pisao, novosadskog HC (i ne samo HC) kvarteta First Flame zaslužio je ovakvu promociju: prepunu “Crnu kuću”, odličan zvuk, raspoloženu publiku i izvrsno muziciranje sva tri benda (pored First Flame nastupili su Lednik i Ground Zero. Najavljeni Reflection iz Gornjeg Milanovca nažalost nije svirao, srećom, zbog radosnog događaja, prinove u porodici njihovog bubnjara).

Lednik se prvi popeo na stage i mada to već zvuči kao floskula, oduvao publiku svojim post-metalnim pasažima, menjanjem tempa i dinamike sviranja. Svirali su (najmanje) jednu novu stvar koja obećava da će novi materijal biti još bolji od “Celestial Monuments” što je skoro nemoguća misija jer su debi albumom baš visoko podigli lestvicu. Dakle, standardno fantastična svirka Edija i pajtaša sa jednom eskluzivom – u jednom trenutku masa je pokrenula, gle čuda, pravu pravcatu šutku. Ne bih rekao da je muzika Lednika baš pogodna za takvu vrstu pokazivanja emocija, ali cenim da su pojedinci bili toliko egzaltirani da su tako pokazali bendu koliko im se dopada to što dolazi sa bine.

First Flame je svirao drugi i odmah pokazao da je bend tačan, usviran i željan da pokaže Novosađanima sve što zna. Svaka čast ostatku benda, znaju oni dobro šta mislim o njima, tako da se neće naljutiti na opasku da je glavna vrlina FF gitarski dvojac Borko + Bojan. Svojim netipičnim pristupom HC materiji i probijanjem klišea, kao i ubacivanjem “twin guitar” melodija u standardne ritmove žanra dali su novu dimenziju njihovoj muzici i to je razlog što ih toliko gotivim. Sinoć su, što je i logično, sve pesme bile odsvirane u nešto većoj brzini što je samo dalo razlog ekipi iz prvih redova da češće upražnjavaju pogo dance i stagediving a da budem dosledan do kraja pomenuću i crowdsurfing. Za one sa jefitnijim kartama prevešću ove pojmove u šutku, skakanje sa bine i nošenje na rukama publike.
Odsvirali su kompletan novi album, uz još par starijih stvari sa prvog EP-ja. Kompletan utisak je fantastičan. Svaka čast, ovo je bilo pravo izvođenje dokaza (kao u kriminalistici) da su First Flame apsolutno prva liga domaće i regionalne HC scene.

Poslednji su nastupili Ground Zero, bend koji u raznim inkarnacijama postoji već dvadeset godina! Bend koji u svoje viđenje hard core estetike ubacuje elemente death i black metala a naročito grind-a. Voleo bih da sam negde ostavljao recku svaki put kada sam ih pogledao i cenim da bi taj list papira bio poprilično popunjen. Standardno dobri i kvalitetni nisu razočarali ni ovaj put, dapače. Publiku nisu umorili ni Lednik ni First Flame pa joj je ostalo dovoljno snage da divlja, skače, urla i da se dobro zabavi.

Sve u svemu, još jedno sjajno provedeno veče u Omladinskom Centru “CK13”. Nadam se da će onaj lament sa početka teksta biti ishitren i da će nas “Crna Kuća” dočekati u svoje okrilje još puno puta. Realno, male su šanse za to, ali nada poslednja umire.
_____________________
kompletnu galeriju i zašto volimo ovakve koncerte pogledajte ovde
Zoran Popnovakov