Pre neki dan, u izdanju Geenger Recordsa izašao je drugi dugosvirajući album novosadskog HC benda First Flame pod nazivom “Beneath The Surface”. 

Posle više od decenije postojanja grupe, devet godina od debi EP-ja “Above The Clouds”, First Flame je maturirao najvišom ocenom. “Beneath The Surface” je izvanredna ploča, na tragu najboljih izdanja ovog žanra ne samo ove godine. Dotaknuvši apsolutno sve rubne podžanrove hardcore stila, uključujući tu i metalcore, crust, melodični HC i punk/HC bend je pokazao i prikazao svu svoju zrelost i kvalitet. Uz fenomenalnu produkciju koju je uradio Luka Matković iz Citadela Production, Milomir, Dušan, Bojan, Nikola i Borko dali su sve od sebe da se približe vrhovima HC priramide i pod punom matrijalnom odgovornošću tvrdim da su u tome i uspeli. 

Svih skoro 40 minuta koliko traje album, First Flame uspeva da nas uveri da su napredovali, evoluirali i napravili ogorman kvalitetan pomak u svojoj karijeri. To ne znači da je ovaj bend ranije bio loš, ali promena nabolje je evidentna i drastična. Uz najbolji gitarski dvojac ovog stila muziciranja u regionu, a i šire bogami, uz dinamičnu, tačnu i čvrstu ritam sekciju, Milomir Murari je propevao kao nikad do sada, pa smo dobili deset odličnih, pevljivih, zaraznih ali nadasve čvrstih i granitno tvrdih pesama od kojih nijedna nije tu samo da popuni prostor. Svaka od njih ima glavu i rep, odličan tekst, melodiju i poruku. Nešto više od ostalih su mi se dopale “All Angels”, “On The Edge” i “Why Cant You Hear Me Screaming?”, ali kako napisah u prethodnim redovima ni ostalih sedam ne zaostaje ni za pedalj. 

Uz začine kao što su akustične gitare, thrash rifovi, kratke ali efektne solaže ponegde nalik čak na Iron Maiden, što nipošto nije pokuda, naprotiv, “Beneath The Surface” vam može ponuditi nešto najbolje što od domaćeg i regionalnog HC-a možete dobiti. Iako sam ih već gledao nekoliko puta u zadnjih godinu ili dve, jedva čekam promociju da sve ove pesme čujem i uživo (neke već jesam) i uhvatim još jednu dimenziju ovog albuma.

Moja ocena je vrlo blizu idealne - 9/10

Zoran Popnovakov