Zanimljivo bi bilo pitati Benisija del Tora šta je tako suštinski bitno video u ovom filmu kad je pomogao i ispred i iza kamere da isti ugleda svetlost dana, osim možda svog „dečačkog“ sna da se pojavi u kadru sa Džastinom Timberlejkom.

Međutim, šalu na stranu, ima Reptil intrigantan trilerski začetak koji razvija u stilu „slowburn“ karakternog filma, dakle gromorozno ubistvo agentice za nekretnine, nekolicinu osumnjičenih, detektiva sa ne baš jasnom prošlošću i jednu temeljitu istragu.

Međutim, ono što počinje kao triler sa „istražnim postupkom“ u svom centru uskoro se rasplinjava na kakav koruptivno-dramski rukavac koji ispituje neki „privredni“ kriminal zbog koga se isprva nismo tu okupili, ali i širi radnju na nekoliko likova koji u biti predstavljaju figure kakvog korpumiranog i prljavog lanca kriminala i zavere u malom mestu, slično filmu Cop land.

Da je sve to što gledamo poprilično zlokobno reditelj pokušava da nas ubedi sugestivnom muzikom sa kakvim jezovitim primesama, ali nažalost, veći deo filma u kadru se ne dešava ništa poprilično filmski zanimljivo, pa je i samo razrešenje zavere na kraju antiklimaktično.

Pitanje je da li u ovoj fazi karijere Del Toro uopšte i glumi ili samo egzistira u ekranu kao neko ko nonšalantno isijava tonu harizme i samopouzdanja i to smatra dovoljnim za lik poštenog pandura čija prošlost nije baš najjasnija, ali koji voli da ima lepu slavinu u kući. S te strane lepo je videti Ališu Silvestron u jednoj zreloj ulozi njegove otresite supruge, dok Timberlejk deluje neiskorišćeno iako je inovativno kastovan kao ljigavi i blagoglagoljivi „love to hate“ prodavac nekretnina koji samo na prvu loptu deluje kao fin dečko iz komšiluka.

Dakle, kvaliteta taman za tamo gde se pojavio – za Netfliks striming.

Slobodan Novokmet