Marvel Essential: X-Men 1 — prve avanture čuvenog tima superherojaSviđa ti se? Javi ostalima!

Tim mutanata X-Men su 1963.osmislili Sten Li i Džek Kirbi i od tog trenutka su postali jedan od najprepoznatljivijih timova superheroja u Marvelovim stripovima pored Osvetnika, Fantastične Četvorke i drugih.

Prvobitnu ekipu su činili Kiklop, Ledeni, Zver, Anđeo i Marvel devojka pod vođstvom profesora Ksavijera, a kasnije im se pridružuju Polaris i Haos. Za razliku od ostalih tadašnjih superheroja, njihove moći nastaju usled posedovanja X-gena (zajednički je za sve mutante u Marvelovom univerzumu). Njihove prve avanture su sakupljene u izdanjima Marvel Essential Classic X-Men, kojih ima ukupno tri i pokrivaju period od 1963. do 1975. Upravo te 1975. dolazi do preporoda ovog stripa pod autorima Len Vajn, Dejv Kokram i Kris Klermont. Većina starog tima odlazi nakon događaja na ostrvu Krakoa i čitaoci se polako navikavaju na, danas gotovo ikonične, nove članove X-mena kao što su Vulverin, Storm, Kolos, Noćna Senka,Benši i drugi.

Zajedno oni čine novi tim mutanata koji je na početku pomalo disfunkcionalan, pošto se nisu još navikli na timski rad, ali pod budnim okom novog vođe Kiklopa i brojnim satima provedenim na treningu oni stasavaju u jedan od najmoćnijih timova ikada.

Ovo izdanje Čarobne knjige obuhvata brojeve #94-119 i Giant Size X-Men #1 tokom kojih se oni susreću sa Magnetom, Čuvarima, Gromadom, Ka-zarom, Mesmerom i Ši'arima. Klermontov scenario je zabavan i često pruža scene koje ukazuju na to kakva se opasnost po X-Mene sprema u bližoj budućnosti. Obično se primećuju kao male pauze u radnji tokom jednog broja ali se kroz nekoliko brojeva shvata njihova prava svrha.

Ocena: 8/10Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva