ELEKTRIČNI ORGAZAM, klub Play, Kraljevo, 24.11.2023

Uprkos upornoj i dosadnoj kiši, koja je tokom noći prešla u sneg, Električni Orgazam je raspodao svoj peti nastup u Kraljevu za 43 godine karijere. Od tih pet koncerata četiri su se dogodila u poslednjih 14 godina, dok se premijerni odigrao davne 1984. godine u okviru Kako bubanj kaže turneje. 

Orgazam i inače tokom poslednje dekade i male jače, otprilike od albuma To što vidiš to i jeste doživljava zasluženu renesansu kod ovdašnje publike. Jedno vreme se činilo da se akcije benda bolje kotiraju po zapadnim delovima nekadašnje države, ali su se stvari definitivno promenile. Uz hrvatske Majke, Gile i ekipa su bend koji je doživeo i ubedljivo najveći broj vinilnih izdanja od kako se ovaj format vratio među širu slušalačku publiku. Nije baš lako pobrojati sva ta vinilna izdanja i reizdanja, ali pomenimo da je njihov stari izdavač Jugoton reizdao pet od osam naslova iz prve dekade Orgazmove karijere, plus Paket Aranžman, te da se pojavilo i nekoliko naslova ranije nedostupnih u ovom formatu (Živo i akustično, Warszawa ’13, To što vidiš to i jeste) i ima još toga, ali da ne preteramo sa nabrajanjem. 

sve fotografije: Ivana Stajić
Pre nego što pređemo na kraljevački nastup, pomenimo i da je Orgazam redak bend iz Srbije koji je dogurao do blue-ray izdanja na ovogodišnjem živom En Vivo En La Fabrica albumu. No, da se napokon vratimo na kraljevački koncert koji je počeo malo pre 22 sata i to trilingom: Pođimo, Dokolica i Vudu bluz. Na ovaj okrepljujuće žustri početak se nadovezala jedna od najboljih pesama jugoslovenskog rokenrola Krokodili dolaze koja se negde u sredini pretopila u When The Music’s Over i slično kao na živoj verzija sa albuma Braćo i sestre vratili nazad u „krokodile“. 

Pošto je nedavno ponovo objavljen album obrada Les Chansones Populaires bend se prigodno osvrnuo na ovu fazu svog rada, pa su tako kraljevčani imali više nego retku priliku da u nizu čuju Locomotion, Citadel, Metal Guru, I’m Waiting For The Man, The Man Who Sold The World i Blue Moon, tako da ako uzmemo u obzir da je makar parče When The Music’s Over odsvirano ranije, od celog albuma publika nije mogla da čuje samo Being For The Benefit Of Mr. Kite. 

Les Chansones Popularies je i dan danas zanimljiv i zabavan ekces kako u okviru Orgazmove karijere, tako i u okviru rok diskografije ovih prostora. Nakon bloka posvećenog ovom albumu Gile i ekipa su uplovili u drugi deo svog dvosatnog nastupa tokom koga su se kao na traci nizale njihove najpopularnije pesme. 

Atmosfera je od početka bila onakva kakva i priliči jednom dobrom rokenrolu koncertu, ali je svaka naredna pesma od trideset koliko je ukupno odsvirano dodatno podizala temperaturu u publici i ovo ne shvatajte kao nebrojano puta izgovorenu frazu, zaista je tako i bilo. Naročito su burno pozdravljena izvođenja Svečanih belih košulja i Sex, droga, nasilje i strah, što možemo povezati sa činjenicom da publiku Orgazma danas dobrim delom čine oni koji su muzički ukus formirali u devedesetim. Orgazam je redak i valjda jedini bend na ovim prostorima koji sebi može da dozvoli izvođenje post pank komada kakva je Afrika u istom setu sa monster hitom Igra rokenrol cela Jugoslavija

Na vokalima su se smenjivali Gile i Ljuba Đukić, ritam sekcija Pače Nedeljković / Švaba Radomirović je bila tradicionalno pozdana i razigrana, dok se Banana pravovremeno pridodavao svirci pomenute četvorke. Ujedno, naredne godine je i dve decenije kako Električni radi u nepromenjenoj postavi i ta bendovska harmonija se čuje kako na koncertima, tako i na izdanjima. Dobro raspoloženje je vladalo i u publici i na bini, pa je povratak na bis bio sasvim izvestan i nakon pank klasika Vi i Zlatni papagaj svirka je završena iako je publika još nekoliko minuta zdušno tražila još. Vrhunska rokenrola zabava, a Orgazma nikada dosta!
Stale