Deseti beogradski Zombie walk održan je u subotu, 30. septembra, u okviru programa drugog dana 17. Festivala srpskog filma fantastike (FSFF). Isti dan publici se u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) predstavio i kultni reditelj Ričard Stenli (na prvoj fotografiji galerije).

Ričard Stenli je režiser poreklom iz Južne Afrike, čiji su dugometražni filmovi „Hardver“ (Hardware, 1990) i „Peščani đavo“ (Dust Devil, 1992) postali kultni klasici među ljubiteljima fantastike i horora. Njegov film „Boja izvan ovog svemira“ (Colour Out of Space) sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi prikazan je na ovogodišnjem festivalu. Pre projekcije filma održan je razgovor sa ovim autorom koji je govorio o svojoj dugogorišnjoj karijeri, o nastanku i radu na filmu „Boja izvan ovog svemira“, kao i o saradnji sa čuvenim glumcem na ovom filmu.

Šetnja zombija nastala je sa ciljem promocije filmske umetnosti i segmenta koji se bavi scenskom maskom, šminkom i specijalnim efektima. Nakon jubilarne šetnje dodeljene su nagrade za Miss Zombie Walka (Vanja Regoda) i Mister Zombie Walka (Saša, dok je Nori SFX bila zadužena za kostim i šminku), dok je najbolji kosplejer Ksenija Vukotić.

Najboljom šminkerkom 10. Zombie Walka proglašena je Iva Gavrilović, a najbolji Junior šminker je Tara Đorđević. Žiri desete Zombi šetnje bili su Dejan Ognjanovic, književnik i kritičar, Stefan Milošević Panda, voditelj i Ljubica Dolašević, kostimograf festivala.

Šetnja, kao i sam FSFF tradicionalno imaju humanitarni karakter. U saradnji sa Dvoranom Kulturnog centra tokom festivala se prikupljaju sredstva za odeljenje dečije onkologije Insititututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

Miroslav Lakobrija, direktor festivala je povodom desete jubilarne šetnje izjavio: “Kada smo 2012. pokrenuli Prvu zombi šetnju, koja je tada kao i sada, bila održana u sklopu Festivala srpskog filma fantastike, nismo ni slutuli da će ona postati svojevrsna tradicija i nešto što će biti sastavni deo svakog sledećeg našeg Festivala, kao i nešto što će ga najbolje promovisati. Ono na šta sam posebno ponosan je da je svaka šetnja imala humanitarni karakter, da su svake godine na desetine maskara i šminkera potpuno besplatno šminkali više stotina prijavljenih gradjana, ali i da je šetnja od samog nastanka bila mesto koje okuplja ljude (ali i životinje, pošto je pet friendly) svih generacija i da ujedno ima porodični karakter tako da sad već imamo porodice koje nam godinama unazad dolaze u punom sastavu i maskiraju se u različite likove”.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija Danijele Radojković. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

Zombi šetnja 2023