Da li se sećate Dosijea X? Ako je odgovor na pitanje potvrdan, onda je velika verovatnoća da ste u srednjim životnim godinama. Serija Dosije X (X-files) krenula je da se emituje 1993. godine i ove 2023. godine obeležava tri decenije postojanja. I dalje, posle toliko godina, jedna je od najboljih serija koja je snimljena. 


Dvoje FBI agenta Foks Molder i Dejna Skali kroz mnoštvo epizoda istražuju natprirodne pojave i fenomene koji ne mogu biti objašnjeni naučnim putem i koji vrlo često pred gledaoce iznose šokantne, hororične i mistične scene, prizore i dešavanja. Snimljeno je 11 sezona sa ukupno 218 epizoda. Poslednja 11. sezona krenula je sa emitovanjem 2018. godine. Snimljena su i dva filma X-Files (1998) i The X-Files: I Want to Believe (2008) koji se nadovezuju na seriju.

Dosijei X zapravo predstavljaju nerešene predmete FBI-ja koji su iz određenih razloga ostali neokončani ili zataškani i koje dvoje agenata i prijatelja kreću da rešavaju, pritom otkrivajući skrivene i neverovatne istine. Kroz 218 epizoda suočavamo se sa mnogim velikim otkrićima i zanimljivim mističnim, paranormalanim, naučno-fantastičnim i često hororičnim događajima i pojavama sa kojima se ovo dvoje istrajnih i upornih agenata susreću u svojoj potrazi za istinom i svetoj misiji. U najvećem broju slučajeva svaka epizoda je zasebna sa novom pričom i zapletom, nekoliko njih se nastavljaju kroz dve ili nekoliko epizoda, ali postoji i dublja priča koja se formira i sve više otkriva kako se serija razvija.

U tom smislu epizode iz serije Dosije X se mogu podeliti u dve kategorije. Najveći broj serija pripada kategoriji „Čudovište nedelje“ (Monster of the week) baš zato što se gotovo svaka od epizoda bavi nečim monstruoznim i natprirodnim, nečim što odstupa od svakodnevice i realnosti a što u gledaocima izaziva strah i jezu s jedne strane, ali i znatiželju i ushićenost s druge. Gledajući seriju srešćemo se sa mnogo čime. Od raznih čudovišta, mutanata, kriptida[1], prirodnih anomalija, društvenih devijacija, preko naučno fantastične tehnologije do relegijskih fenomena i mitologije.

Drugu kategoriju epizoda čini „Mitologija“ (Mythology, Mytharc) koje je sveobuhvatna priča koja se odvija u pozadini i koja povezuje seriju u jednu celinu. U „Mitologiji“ dvoje agenata Molder i Skali istražuju i razotkrivaju međunarodnu zaveru organizacije poznate kao Sindikat koja je radila na razvoju hibrida čoveka i vanzemaljaca i sprečavala da se otkrije istina o postojanju vanzemaljaca koji planiraju da kolonizuju Zemlju.[2]

Organizacija Sindikat su glavni antagonisti u seriji, vladari iz senke koji utiču na događaje na celoj planeti, skriveno zlo uvek prisutno i koje nikada ne miruje. Kasnije kako se serija razvija otkriva se da Sindikat deluje kao jedina veza između čovečanstva i grupe vanzemaljaca koja namerava da uništi ljudsku vrstu. Sindikat obično predstavlja Čovek koji puši cigarete tj. Pušač, nemilosrdni ubica, čovek iz senke, pregovarač i glavni negativac u seriji.

Dosije X u popularnoj kulturi

Molderov radni sto
Serija Dosije X je stekla svetsku popularnost i nalazi se na listi 50 najboljih serija svih vremena[3]. Za tih 25 godina emitovanja je dobila mnoge nagrade i priznanja i stekla veliki broj gledalaca i fanova od kojih su neki kolonizaciju planete Zemlje od strane vanzameljaca i beskrupoloznih političara, što je i osnovna poruka serije, shvatili bukvalno kao novu religiju i istinu.

Dosije X su direktno inspirisali druge TV serije, uključujući Strange World, The Burning Zone, Special Unit 2, Mysterious Ways, Lost, Dark Skies, The Visitor, Fringe, Warehouse 13, Supernatural i Gravity Falls, sa ključnim aspektima prenetim u standard kriminalne drame, kao što su Eleventh Hour i Bones. Uticaj se može videti na drugim nivoima: televizijske serije kao što je Lost razvile su sopstvene složene mitologije. 

U smislu karakterizacije, uloga Dejne Skali je viđena kao inovativna, menjajući „način na koji su žene (na televiziji) percipirane kao ličnosti“ na taj način utičući na karakterizaciju drugih istraživača „jakih žena“. Rasel T Dejvis je rekao da je serija Dosije X bila inspiracija za njegovu seriju Torchwood, opisujući je kao „mračnu, divlju i seksi... Uticaj Dosijea X se može pronaći i u seriji This life. I druge vrlo popularne serije su bile pod uticajem Dosijea X. Na primer, Buffy the Vampire Slayer, crpila je atmosferu i ambijent iz Dosijea X, kao i iz povremenog spoja horora i humora. Kreator Džos Vidon opisao je svoju seriju kao „ukrštanje serija Dosije X i My So-Called Life“. Takođe, Dosije X je inspirisao teme u video igrama Deus Ex i Perfect Dark.[4]

Producenska kuća Foks je takođe emitovala seriju povezanu sa Dosijom X, nazvanu Milenijum, čiji je producent takođe bio Kris Karter. Priče Milenijuma i Dosijea X su se povremeno preplitale, a Molder i Skali su se nakratko pojavili u jednoj epizodi Milenijuma. Frenk Blek, protagonista Milenijuma, kasnije se pojavio u Dosijeu X da reši nerešene slučajeve, ali je baš u to vreme Milenijuma ukinut.

Dosije X je pokrenuo industriju i spin-off[5] proizvoda. Stripovi, grafičke novele, video igrice čak i serija The Lone Gunmen koji se direktno vezuju i proširuju iovako prilično razgranatu priču i teme kojima se bavi ova velika serija. Nema potrebe da navodim imena ovih proizvoda jer koga zanima može pronaći na internetu. Ovo činjenice i više nego da potvrđuju značaj, važnost i uticaj Dosijea X.

I numera „The X-Files" u uvodnoj špici serije koju je napisao i producirao američki filmski i televizijski kompozitor Mark Snou postala je prepoznatljiva širom sveta. Na njegovom matičnom albumu The Truth and the Light: Music from the X-Files, numera je naslovljena Materia Primoris. To je remiksovana verzija originalne teme koju je Snou komponovao za Dosije X. Kompozicija je objavljena kao singl 1996. i postigla je uspeh na top listama, posebno u Francuskoj, gde je dostigla prvo mesto na SNEP listi singlova. Kompoziciju su od tada obradili mnogi umetnici, uključujući DJ Dadoa i Triple X-a. Verzija DJ Dadoa je bila veliki hit u Evropi, dok je verzija Triple X-a dostigla drugo mesto u Australiji.

Slogani u seriji

Fraza „The Truth is Out There“ („Istina je negde tamo”) se obično prikazuje na kraju svake najavne špice. Ovaj slogan je vremenom postao toliko popularan da je postao deo popularne kulture koji su ljudi koristili kada su želeli da upute na neku tajnovitost ili skrivanje i zataškavanje istine od javnosti. U nekim epizodama korišćene su i druge fraze:
 • Ne veruj nikome
 • Poriči sve
 • 'éí 'aaníígÓÓ 'áhoot'é' („Istina je daleko odavde“ na Navaho jeziku)
 • Izvinjenje je politika
 • Sve umire
 • Deceive Inveigle Obfuscate
 • Ipak se okreće
 • Veruj u laž
 • Sve laži vode do istine
 • Opiri se ili služi
 • Kraj
 • In the Big Inning
 • Ljubav sudbine
 • Veruj da bi razumeo
 • Ništa važno nije se danas desilo
 • erehT tuO si hturT ehT („Istina je negde tamo” unazad)
 • Gledaju
 • Bog te voli
 • Ovo je kraj
 • Želim da verujem / Želim da lažem
 • Optuži svoje neprijatelje za ono što si kriv
 • Vidiš ono što želim da vidiš
 • Rat nikad nije gotov
 • VGhlIFRydXRoIGlzIE91dCBUaGVyZQ („Istina je negde tamo” na Base64)
 • Želim da budem prelepa
 • Spasitelj sveta[6]

Prvo emitovanje Dosijea X u Srbiji

Dosije X se prvi put emitovao 1995. godine u tadašnjoj Jugoslaviji na Televiziji Pink. Ovo je veoma važan podatak imajući u vidu činjenicu da je Jugoslavija tih devedesetih godina prošlog veka određeni broj godina bila pod sankcijama, što je između ostalog podrazumevalo i zabranu emitovanja kulturnih proizvoda iz zapadnog sveta.

Na svu sreću, po pitanju Dosija X, nismo mnogo zaostajali za modernim svetom. I ja sam te 1995. godine krenuo da pratim seriju. I ne mogu opisati taj osećaj, dok sam gledao pilot epizodu, sa mladićem koji se nalazi u komi, u bolnici i koji pod dejstvom neke tajanstvene sile ustaje iz kome i čini zločine i potom se vraća u bolnicu i ponovo pada u komu. Bio sam kupljen na prvo gledanje.

Kasnije, sam sa nestrpljenjem iščekivao svaku narednu epizodu i postajao sve veći zaljubljenik u ovu veliku seriju. Posle određenog broja godina, kada se i kod nas internet razvio i prilično ubrzao, pogledao sam je još dva puta a Dosije X je jedna od retkih serija koju kompletnu imam u svojoj kolekciji.

A istina? Istina je još uvek negde tamo...

[1] Kriptidi su životinje za koje kriptozoolozi veruju da mogu postojati negde u divljini, ali čije je sadašnje postojanje osporavano ili nepotkrijepljeno naukom. Kriptozoologija je pseudonauka, koja se prvenstveno bavi anegdotskim pričama i drugim tvrdnjama koje je naučna zajednica odbacila. Dok biolozi redovno identifikuju nove vrste prateći utvrđenu naučnu metodologiju, kriptozoolozi se fokusiraju na entitete koji se pominju u folklornim zapisima i glasinama. Entiteti koje kriptozoolozi mogu smatrati kriptidima uključuju Bigfuta, Jetija, čupakabru, Đavola iz Džersija, Čudovište iz Loh Nesa i Mokele-mbembe. (Izvor: Vikipedija)
[2] Izvor: The X-Files Wiki: Mythology
[3] CBS News: TV Guide Names Top 50 Shows
[4] Wikipedia: The X-Files
[5] Proizvesti nešto novo na osnovu popularnog televizijskog programa, filma, ličnosti itd.
[6] Vikipedija: Dosije X

Miljan Ristić a.k.a. eXperiment