1. UMRI MUŠKI 3 (Die hard with a Vengeance, 1995)

Nakon što je prva dva nastavka pustošio strani mu grad Los Anđeles, u trećem nastavku ove eksplozivne franšize Džon Meklejn (Brus Vilis) se vraća na domaći teren, u rodni Njujork, gde mu je sve poznato i gde glava od mamurlka može da ga boli na „domaćinski“ način.

Zahvaljujući ekskurziji Džona i Zevsa (Semjel L. Džekson) po Njujorku u potrazi za bombama koje je posejao ludi terorista Sajmon (Džeremi Ajrons) u prilici ste da se upoznate sa svim amblemima „Velike jabuke“ koji ovaj grad čine tako posebnim iskustvom, obići ćete Harlem, njujurške škole, metro, Vol Strit, a čeka vas i nezaboravna tura kroz Centalni park i to u vrhunskoj udobnosti njujurškog taksija.

2. BEKSTVO IZ NJUJORKA (Escape from New York, 1981)

Zahvaljujući nevaljalštini ultimativnog antiheroja i, u isto vreme, najvećeg šibadžije na planeti Zemlji – Snejka Pliskina (Kurt Rasel) imaćete prilike da se upoznate sa Njujorkom budućnosti koji postaje džinovski zatvor za sav ološ Amerike. Pokušavajući da pobegne iz Njujorka zajedno sa predsednikom čiji se avion srušio tu slučajno, Snejk će vas u maniru iskusnog turističkog vodiča koji ne priča mnogo, a više ubija, provesti svim važnijim znamenitostima ove apokaliptične prestonice sa posebnim osvrtom na minirane mostove i reku Hadson.

3. CLOVERFILD (Cloverfield, 2008)

U iznenadnom i potpuno neočekivanom napadu džinovskog monstruma na Njujork, imaćemo privilegiju da obiđemo grad bukvalno iz prvog lica i to putem treskave kamere koja svaki čas ispada nekome iz ruku. Tako ćemo uspeti da bukvalno u vrištećoj panici protrčimo nekim od glavnih ulica, siđemo malo u podzemlje, obiđemo neke od ruševina zgrada, zavučemo se ispod mostova a posredno ćemo biti svedoci i akcije gradskih komunalaca kao i vojke i policije.

4. SINEGDOHA NJUJORK (Synecdoche, NY, 2008)

Sinegdoha se u lingvistici označava kao jezički mehanizam, podvrsta metonimije po kojoj se neki pojam imenuje po nekom drugom pojmu sa kojim je u izvornoj vezi tipa „deo prema celina“. Otud u ovoj iščašenoj drami Čarlija Kaufmana („Biti Džon Malkovič“) pozorišni reditelj u krizi srednjih godina pokušava da napravi ambicioznu pozorišnu predstavu koja prerasta u megalomanski projekat rekreacije njegovog života, gde glumci glume ljude iz njegove okoline a džinovske makete imitiraju Njujork. Ako ikada poželite da spakujete jedan grad u pozorišnu predstavu, Njujork se svakako neće pokazati kao idealno rešenje, ali upravo ga njegova neuhvatljivost čini tako fascinantnim.

5. GROZNICA SUBOTNJE VEČERI (Saturday night fever, 1977)

Upoznajte njujoršku disko scenu uz pomoć nesalomivog kralja ritma Džona Travolte. Ovaj ataše plesa, muzike i stila provešće vas kroz zadihane njujorške disko klubove kojima pršti Bi Džiz, a igra se sve u 16 na popularne ritmove. Film koji dokazuje da ispod taloga užurbanosti Njujorka leži jedna živa i vitalna muzička scena koja čeka da bude otkrivena. Takođe, otkrićete da su u raznim njujorškim budžacima posejani primamljivi studiji za vežbanje disko koreografije.

6. MIRIS ŽENE (Scent of a woman, 1992)

Sudeći po penzionisanom pukovniku koga ovde glumi Al Pačino i koji voli da uzvikuje „Uuu-haaa“!, Njujork je grad u kome vredi umreti. Upravo je to njegova poslednja želja, da obiđe ovaj velegradski koridor najrazličitijih utisaka, da odseda u najboljem hotelu, odigra tango, nadiše se žene i malo provoza ferari po dokovima. Ako imate u sebi živuću strast ovog neumornog veterana, i vi ćete se momentalno zaljubiti u Njujork.

7. JESEN U NJUJORKU (Autumn in New York, 2000)

Iako niste preterani ljubitelj srceparajućih melodrama i Ričarda Gira, sigurni smo da ćete moći da uživate u trećem članu ovog ljubavnog trougla – Njujorku. Fascinante slike grada presvučenog u jesen zatitraće romantičnog melanholika u vama i naterati vas da pružite ruke ka ekranu da dotaknete boju njujorškog lišća.

8. SAM U KUĆI 2 (Home alone 2, 1992)

Ako želite da uživate u prazničnom Njujorku, onda je „Sam u kući 2“ pravi film za vas. Na stranu nestašluke malog izgubljenog Kevina koji koristi ceo grad kao poligon svojih dovitljivih smicalica prema dvojici pokvarenjaka, u ovom filmu Njujork dominira kao verovatno najlepši božićno-novogodišnji grad na planeti. Ukusno ukrašen sa dahom staromodnog šmeka i stila, Njujork odiše prazničnom romantikom i zavodljivim božićnim duhom kome dete u vama teško može da odoli.

9. VANILA SKAJ (Vanilla sky, 2001)

Iako film ne može da se pohvali originalnošću (u pitanju je rimejk španskog hita „Otvori oči“), ipak dajemo mu prelaznu ocenu zbog fascinantne scene pustog Tajms skvera kojim paranoični i halucinogeni glavni junak trči u neverici. Ostatak filma ispunjen je tajanstvenim Njujorkom, gradom punim zavereničkim senki i kutaka koji glavnog junaka sve više odvlače od granica čiste svesti.

10. ENI HOL (Annie Hall, 1977)

Evo prilike da zavirite u njujorške stanove kroz prizmu večito neurotičnog Vudija Alena. Alen nas šeta gradskim ulicama, pokazuje nam unutrašnjost životnog prostora njujorške kulturne i šou biznis elite, vodi nas kroz bioskopske redove i večito je u dijalogu sa njujorškim intelektualcima, samim sobom, ali i gradom samim, koji prikazuje kao jednu antipodsku jedinicu prema poročnom i površnom Los Anđelesu. Alenov Njujork je grad načitane, diskutujuće i pomalo kvaziintelektualne elite koja posećuje džez barove, knjižare, ali i psihijatre. Od istog autora pogledati još i „Menhetn“.

11. TAKSISTA (Taxi driver, 1976)

Doživljaju Njujorka nije potpun bez noćne vožnje taksijem, a njime će vas provozati niko drugi do Trevis Bikl (Robert de Niro), osvetnički nastrojeni vijetnamski veteran koji ima samo jednu želju, da sastruže sav šljam sa ulica ovog grada. Travis će vas provesti noćnim kuloarima, upoznati vas sa noćnim življem ovog grada koji nikada ne spava, predstaviti vas sumnjivim mušterijama, ali i pored svega toga naučiti vas da je Njujork pored sve svoje raskoši ipak potajno rizičan i opasan grad u koji ćete i pored sve ljubavi morati da zakoračite sa oprezom. 

12. POGLEDATI JOŠ 

Ghostbusters (1984), King Kong (1933), Do the right thing (1989), Bilo jednom u Americi (1984), Francuska veza (1974), Ponoćni kauboj (1968), Vol strit (1987), Rozmerina beba (1968), Priča sa zapadne strane (1961), Bande Njujorka (2002), Na dokovima Njujorka (1954).

Slobodan Novokmet