Konačno na red stigoše "Odabrane priče" pod brojem 60 i naslovom "Rakoši!" Ovo je dugo najavljivani skup epizoda u kojima se opisuje Zagovor ponovni susret s eponimnim vampirom i mora se priznati da je najbolje osmišljen još od originalnog vampirovog pojavljivanja ("Odabrane priče #3"), ako se uzme u obzir napredak u pripovedanju ostvaren u decenijama koje ih dele. 

Istini za volju, ma koliko priča bila solidna i dobro osmišljena, uz nekoliko smeški i stavljanja protagoniste u višeznačajni sukob sa civilizacijom, ipak sam očekivao nešto više - ni sam ne znam šta - premda je to utisak koji je zajednički svim mojim čitanjima Zagorovih susreta s vampirom. Za razliku od "Marvelovog" Drakule, "Bonelijev" Rakoši nikad nije uspeo da se otrgne od odavanja utiska neubedljive kopije Bele Lugošija. Ilenija Varga je zato neuporedivo zanimljiviji lik - kako od Rakošija tako i od iritantne Fride Lang - i silno bih voleo da u nekoj potonjoj vampirskoj storiji ona dobije i scenario i crtež kakav zaslužuje, a s obzirom na njenu prirodu naročito bih voleo da se pojavi u nekoj epizodi "Dilana Doga".

Crtež je u najvećem delu knjige odličan. Delamonika je kudikamo bolji crtač od Ferija, ako ovu storiju poredimo sa prvim Rakošijevim pojavljivanjem, ali sama završnica ove priče crtana je ispod nivoa početnih epizoda. To se naročito vidi u crtežu ženskih likova, a naročite u crtežu grofice Varge, koja najčešće izgleda kao podnadula kafanska javna radnica u polju opšte kulture nego aristokratkinja i dete noći.

Delimično zbog crteža u završnici, a delimično i zbog toga što priča kao priča uz sav scenaristički trud ne uspeva da pusti taj poslednji korak i pređe u status legendarnih, za razliku od prve priče o Rakošiju, koja unatoč svim svojim manama jeste legendarna, konačna ocena je 4*.

Ivan Jovanović Nightflier