Ako ste se pitali kolikog je obima današnja hiperprodukcija muzike, evo odgovora.

Novi izveštaj potvrdio je da se više nove muzike snima i prenosi na streaming servise nego u bilo kom trenutku u istoriji, pišu naše kolege sa portala Mulj.

Prema Luminateu (putem Music Business Worldwide), prosečno 120.000 novih IRSC-ova – ili pojedinačnih pesama – dnevno je učitano na platforme za streaming u prvom tromesečju 2023.

To znači više od 10 miliona pesama prenesenih na audio i video platforme kao što su Spotify, Apple Music, YouTube Music… Prosek od 120.000 po danu predstavlja porast od 28,5% posto u odnosu na celu 2022., kada je prosečno 93.400 pesama preneseno po danu.

Luminate, koji dostavlja podatke o prodaji za Billboardovu muzičku listu, predviđa da će više od 43 miliona novih pesama biti uploadovano na servise za streaming muzike ove godine ako se trend nastavi. Prošle godine ukupno je preneseno više od 34 miliona zapisa.

Latinoamerička, country i world music žanrovi su najbrže rastući ove godine. Vredno je napomenuti da je veliki broj zapisa doslovno beli šum, a sve veći broj njih generiše veštačka inteligencija.