Nekoliko godina je bilo potrebno da prestonicu Srbije ponovo poseti neko veliko svetsko hardkor ime. I to se upravo dogodilo u ponedeljak, 10. aprila - beogradski HC post prekinuo je američki sastav Stick to Your Guns, jedan od najznačajnijih predstavnika ovog zvuka trenutno. Podršku, pred gotovo ispunjenim klubom Doma omladine, pružio je energični i ovdašnjoj publici dobro poznati Blankfile, ujedno i domaćin događaja, koji je na momente možda čak i ukrao šou američkim kolegama, ali da, što se kaže, ne spojlujemo, krenućemo redom.

foto: Danijela Radojković
Kako sam otvorio vrata koncertnog prostora tako me zaplahnuo talas vrućine, znoja, ali i tvrdih tonova koji si dopirali sa bine. Beogradski sastav Blankfile uveliko je svirao njihovu numeru „Schadenfreude” sa pretposlednjeg izdanja – „Truth Be Sold”, da bi odmah potom izveli i „The Final Round” sa još uvek svežeg „Gold Standard“ EP-ja. Ovaj petočlani sastav koji postoji više od 15 godina prošao je kroz razne stilske faze, dok se na poslednja dva izdanja skoncentrisao na čvrsti metalizirani hardkor zvuk – što se ispostavilo kao pun pogodak. Promenili su pristup, produkciju i imidž i u tih ukupno 12 traka prikazali jednu muzičku zrelost, odgovornost i neupitni kvalitet, kojim su stali u ravnopravni položaj sa svetskim bendovim sličnog senzibiliteta. To su dokazali i nastupom u mrtvi ponedeljak, a čini mi se da je i publika bila i te kako zadovoljna prikazanim. Valjda tome svedoče i brojne mošpit bravure, popularni serkl pit i jedan vol of det. Na repertoaru su se još, između ostalih, našle pesme „Blindspot”, „BFHC” i, moj favorit, „Dogs Will Bark”. Zvuk je takođe bio izuzetno dobar, ali taj standard se, nažalost, neće održati do kraja večeri.

foto: Danijela Radojković
Posle nešto manje od pola sata pauze, oko 21.20, sa razglasa se čula stvar „Take On Me”, norveške sint-pop grupe A-ha, što je zapravo bila uvertira u nastup, zbog koga se većina pristupnih i našla na ovom mestu soničnog zločina. Stick to Your Guns se ukazaše – kalifornijski hardkor dijamant je počeo da sjaji. Krenulo je žustro, direktno u glavu, hitčinom i himničnom „Nobody”, gde je odmah počelo otimanje o mikrofon desetak najvernijih fanova sa prve linije fronta. Oštro su i nastavili sa „What Goes Around”, „Married to the Noise” i „Such Pain”. Pevač grupe Džesi Barnet je neretko koristio pauze između pesama da se obrati okupljenima i zahvali što su došli. A jedan shout-out je uputio i domaćinu – grupi Blankfile, tik pred pesmu „Nothing You Can Do to Me”, rekavši: „Pozdrav za moj novi omiljeni bend.” Približavajući se sredini seta, izveli su i stvar „Weapon” koju su mnogi u publici iz sveg glasa zapevali.

Iako je bilo jasno da je momcima iz Amerike izuzetno drago što su napokon u Srbiji, budući da im je ovo bio premijerni nastup kod nas, i da su pružili jednu vrhunsku predstavu punu pozitivne energije, na dobar deo koncerta senku je bacio nedovoljno kvalitetan zvuk. Nekoliko drugara i drugarica mi je, kako tokom, tako i nakon svirke prišlo i pitalo kako se čulo u delu sale odakle sam pratio koncert? I ja i oni smo imali manje-više sličan odgovor – ne toliko dobro ili loše. Do sada nisam uspeo da saznam šta se dogodilo, ali je evidentno da nešto jeste, pošto je zvuk bio odličan dok je nastupao Blankfile. U suštini, bubanj je bio jedini instrument koji se jasno sve vreme čuo, a gitare i vokale periodično, što je bezmalo uticalo i na sinhronizaciju samih muzičara.

foto: Danijela Radojković
Međutim, publika se trudila da maksimalno iskoristi dati trenutak i uživa u svirci njihovih miljenika. To se najbolje videlo kada smo krenuli da zalazimo u poslednji segment koncerta, kada su počeli da ređaju hitove, a fanovi stejdždajvinge. Ludilo je krenulo pesmom „Amber”, nastavilo se sa „We Still Believe“ i kulminiralo uz „Against Them All“, kojom su i zatvorili ovo veče. Nije bilo bisa, što je, čini mi se, i neko njihovo nepisano pravilo. U publiku su za kraj poleteli papiri sa set listama, trzalice i bubnjarske palice, a jedna ekipa što je doslovno čitav koncert provela u prvom redu, ispužila je zastavu sa nacrtanim dijamantom - logotip Stick to Your Guns, koju su potom parafirali pojedini članovi američkog sastava.

I tako je navučena zavesa na još jedan hardkor/pank događaj u Beogradu koji će svoje mesto naći i u usmenim udžbenicima prestoničke scene i ostati upamćen kao poslednji koji je organizovala ekipa iz MTA Promotion. Ova grupa, koju je činilo nekoliko ljudi iz benda Blankfile, organizovala je hc/pank koncerte deceniju i po i u Srbiju dovela brojne važne sastave ovog žanra. Ispisali su se još jednim takvim imenom i svakako im hvala na svemu.

Timočanin