Kada bi u Srbiji bilo čitalaca za ovakvo štivo i urednika koji se razume i u čitaoce i u štivo, ova knjiga našla bi se na samom vrhu nekog spiska za što preče & brže objavljivanje. U pet priča različite dužine Rajan je pružio neverovatnu karakterizaciju, jaku potku, čvrsto izatkanu tapiseriju sveta i likova u njemu, suludo dobru zabavu i odlično originalno kiberpank iskustvo, uz elemente militarističke naučne fantastike kakvi se nisu videli još od Ričarda Morgana.

Priče su relativno labavo povezane, s tim da se prve tri još mogu i čitati sasvim samostalno, dok naročito poslednja sažima sve prethodno dotaknute motive i likove i uvezuje ih na genijalno istovremeno konačan a istovremeno produživ način.

Rajan ovom zbirkom - ili možda pre mozaičkim romanom - pokazuje kreativnost, visprenost i originalnost koji su njegov roman prvenac i učinili prvencem decenije kada se svojevremeno pojavio, što do sada još nije potpuno dosegao ni u jednom potonjem delu - do ovoga. Istini za volju, ove priče sabrane su u zbirku 2015. godine i nastajale su u nekom dužem periodu, a ja sam uopšte počeo da ih čitam iz čistog kompletističkog poriva, kad već čitam njegove priče o "Sedam mačeva", ali ne da se nisam pokajao već sam prvi put za dugo vremena ostao budan do sitnih sata kako bih pročitao knjigu bezmalo u dahu - za šta odavno nemam ni snage ni vremena.

U svakom slučaju, ne samo 5* već i Noćnikov pečat preporuke.

Ivan Nightflier Jovanović