Gotovo dve godine je prošlo od kada smo se družili sa ovom strip revijom. Poslednji susret se odigrao u trenucima kada su se ne samo zbog Kovida već i problema sa slovenačkom vladom ne samo Stripburger već i čitava alternativna i andergraund kultura suočavali se ne malim izazovima.

Ipak, sama revija je izdržala i ovaj period i prošle godine proslavila 30 (!, da, trideseti) godina postojanja. Verujem da je to čini jednom od najstarijih i najdugovečnijih (aktivnih andergraund) strip revija u Evropi. Tridesete su ozbiljne godine i donose relativnu zrelost čoveku ali „revijske godine“ idu malo brže (kao kod pasa što kažu) pa je ova revija odavno sazrela i zacementirala svoj status na svetskoj strip sceni. Sama činjenica da i dalje odoleva izazovima je dokaz snage koju uredništvo poseduje. Ali hajde da vidimo šta su nam ovoga puta servirali.


Katjin uvodnik se ovoga puta bavi zanimjivom temom – strip kritikom. Čemu služi, kome koristi i kako da iz nje svi izvučemo ono najbolje. Tu su i 10 sjajnih „zapovesti“ dobre strip kritike. Druga i pretposlednja strana „kriju“ sjajne priče Tamare Likon a između korica tradicionalno se mogu naći alternativni stripovi autora širom sveta. Koliko samo različitih pristupa, ideja i realizacija. Neće svaka biti vaša šolja čaja ali ćete nešto za sebe sigurno naći. U ovom broju novinari su razgovarali sa dva autora sa naših prostora. Najpre je tu razgovor sa Ivanom Hofbauerom (Zagreb) koji je ono, baš „in depth“, iscrpan i ne mogu se setiti da su skorije sa nekim ovoliko (dugo) razgovarali. Drugi razgovor je sa Borison Stanićem koga eto tek sad otkrivam. Ako je intervju sa Ivanom bio najduži u poslednje vreme, onda je Borisov strip „Demon“ najduži koji je objavljen u Stripburgeru od kada ga pratim. Dvadeset i pet strana teške priče (rađene po delu Milete Jakšića) i neverovatno mračnog crteža. „Čitanka“ standardno donosi dodatak u vidu recenzija.

Ovaj osvrt je samo „prvo poluvreme“ našeg druženja sa ovom revijom ovih dana jer kako ste i videli na slici, u redakciju je stigao i #80 koji više nosi „slavljeničku notu“. Zato ćemo vas sada ostaviti da malo pronjuškate po netu, istražite i naručite ovaj broj a uskoro se javljamo sa jubilarnim.