Šta princeza u nevolji, putujući vitez, verni saputnik, zla maćeha, korumpirani kralj, veštice i jedinstvo s prirodom imaju zajedničko? Odgovor već znate, ali će vas Bular i Malije ubrzo ubediti da ipak nemate pojma. 


(ANTI)HEROJI

Mračna predstavlja stripski obrt naglavačke dobro poznatih motiva iz dečjih bajki i viteške fantastike. Scenarista Iber Bular, koji nažalost nije poživeo da vidi svoje delo na polici, vrlo smelo zalazi u domen mračnog, neki bi rekli i samog grimdarka, da bi se potom vrlo naglo vratio u dobru staru toplinu i predvidivost bajke koji su nam svima poznati. Toliko zapravo skače iz krajnosti u krajnost, da nam ubrzo neće biti jasno ko je dobar, a ko loš u priči za koju smo mislili da nam je vrlo dobro poznata, niti šta je krajnja destinacija u avanturi. Vensan Malije, od ranije poznat domaćoj publici kroz Velikog Mrtvaca u izdanju Čarobne knjige (kog takođe preporučujem), sa podjednakom žestinom pokreta četkice će davati život junacima, i ubijati im bilo kakvu nadu.

Glavni likovi su raščinjeni vitez na lošem glasu i čudovištima okružena princeza koja uopšte nije želela da bude izbavljena, što nas već na samom početku tera da preispitamo priče koje su nam čitali još od kolevke. Upravo zbog ovakvih obrta koji će se konstantno ponavljati nama neće u potpunosti biti jasne namere junaka, ne samo glavnih, već i svakog lika na kojeg će glavni junaci naići. U tom smislu, apsolutno je svaki lik antijunak u Mračnoj.

SUPROTNOSTI

Ako bih jednom rečju morao da opišem Mračnu, to bi onda definitivno bila reč suprotnosti, kojima strip obiluje. Već sam naglasio Iberovo skakanje iz krajnosti u krajnost, koje služi da razuveri i ostavi nas u iščekivanju do samog kraja. Princeza je podjednako okrutna i nežna, vitez je podjednako lojalan i prevrtljiv, a priroda oko njih konstantno daje život, ali je u stanju i da potpuno nemilosrdno oduzme ono što je dala. Spoj pitomog i divljeg, živog i neživog, empatije i apatije, redovna su pojava na stranicama Mračne. Ove kontraste Malije maestralno prenosi na table, ne samo tokom naglih promena dešavanja oko junaka, već i tokom promena njihovih emocija i psiholoških stanja, poput krize identiteta ili suicidalnih misli.

Na papiru navedene suprotnosti deluju previše zbunjujuće, međutim ovaj dvojac uspeo je da od čitavog niza haosa kreira jedan koherentan haos (vidite šta sam ovde uradio) i da nas ostavi potpuno razoružane, ali konstano željne za još dešavanja.

ZAKLJUČAK

U odsustvu kreativnosti pred ovim dvema stripskim gromadama, upotrebiću onu dobru staru, iako je potpuna suprotnost u odnosu na moje vrednosti: stranice se same okreću. Eto, i to su me naterali da kažem.

Zaista izvlače najbolje, ali i najgore iz svega i svakoga.

Dušan Prvački