Požarevački death 'n' roll bend i svojevrsni fenomen o kome smo redovno izveštavali Fernando Colunga Ultimate Experience je upravo objavio svoj novi singl pod nazivom "A Perfect Day To Be Dead". 

Kako u bendu navode, pesma je sa namerom snimljena da podseća na stare, sirove radove ovog sastava, dok sa druge strane - stilski - predstavlja potpuni zaokret i suprotnost svemu što su do sada iznedrili.

Kao što se iz same slike i dizajna može naslutiti (vidi ispod), pesma je inspirisana radom legendarnih Type O Negative i predstavlja omaž Piteru Stilu.

Obzirom da je ova numera stilski potpuno drugačija od svega što su do sada radili interesovalo nas je da li je u pitanju samo jednokratni "izlet" u drugi stil u cilju omaža ili je možda naznaka novih promena u bendu i eksperimentisanja po pitanju zvuka. Odgovor na ovo pitanje nam daje Antonio, vokal sastava, koji je zadužen i za tekstove a u ovom slučaju i vizuelni aspekt singla:

- Iskren da budem, ni mi sami ne znamo kako će se nadalje odvijati razvoj našeg zvuka. Ovo je bilo nešto što smo već neko vreme želeli da odradimo, tako da nije nemoguće da ćemo i ubuduće uploviti u doom ili generalno sporije vode. Veoma je lep osećaj stvarati opušteniju i rasterećeniju muziku, ne obazirati se na određene brljotine tokom snimanja.

Iako nismo imali dovoljno slobodnog vremena kao kada smo, na primer, snimali prvi demo ili čak do sada jedini album, zaista je prijalo da snimanje prođe u "blejačkoj" varijanti. Snimanje je bilo samo bonus druženju i razglabanju o životnim i poslovnim nedaćama, kaže Jovanović.

Singl je u potpunosti snimljen i produciran u kućnoj produkciji gitariste Stefana Milenkovića koji je pisao muziku, snimio gitarske deonice, isprogramirao bubnjeve i orkestracije dok je gostujući basista bio Saša Škrgić

- Verujem da je Stefan mogao da iščisti svaki nedostatak, ali to onda ne bi bilo to. Ja sam svoje vokalne deonice snimao pod prehladom i svaka reč me je bolela. Ironija je da se mnogima svidelo kako su vokali ispali - i to onima koji su imali prilike da čuju nemiksovanu verziju, zaključuje Antonio.

FCUE između ostalog možete pratiti na njihovoj fejsbuk stranici a u nastavku slušamo najnoviji singl.


Podsetimo, Fernando Colunga Ultimate Experience (skraćeno FCUE) je nastao kao projekat trojice drugara iz Požarevca u februaru 2010., a prvobitno je zamišljen kao fun/grindcore bend koji bi se bavio parodiranjem latinoameričkih sapunica. Ideja za naziv ove muzičke skupine je poistekla od imena najpoznatijeg Latino glumca kod nas – Fernanda Kolunge.

FCUE je tokom juna 2019. potpuno neočekivano postao popularan u Meksiku i još nekim latinoameričkim državama zbog svog imena. U veoma kratkom periodu se fan baza na Facebook stranici uvećala sa 200 na preko 6000 pratilaca. Istovremeno su reprodukcije snimaka benda na Youtube (kako na oficijalnom, tako i na ostalim kanalima) rapidno rasli, kao i broj pretplatnika. Veliki broj digitalnih medija iz Meksika je objavio vest o postajanju benda iz Srbije koji koristi ime glumca Fernanda Kolunge, što je bila inicijalna kapisla da se fanovi tvrđeg zvuka sa tih prostora (ali i oni ljubopitljiviji) zainteresuju.