Teško. Teže. The Counterweight. Možda i najteža pesma koju Blankfile ima za sad. Kakve će biti ostale, čuće se 9. marta za kad je najavljen izlazak celog EP „Gold Standard“.

foto: Dušan Jauković
The Counterweight“ je najnovija pesma beogradskog hardkor benda Blankfile. Ujedno, to je i svojevrstan uvodnik u predstojeće EP izdanje „Gold Standard“ koje očekujemo kroz nekih mesec dana. A šta je ovaj „kontrateg“ izmerio?

Definitivno, mera Blankfile muzike ne ide ispod lestvice koju su postavili sa „Truth Be Sold“. Prema prvim reakcijama javnosti, reklo bi se čak da ide naviše. Već sa prvim tonovima izdanja, čujemo taj bostonski hardkor zvuk, pod producentskom palicom Pete Rutcho-a, na čemu bend insistira još od prethodnog izdanja. Vizuelni identitet je nešto mračniji, što možemo videti i prema spotu koji prati ovu pesmu. Monohromatska fotografija spota definitivno doprinosi tom melanholičnom ambijentu. Ono što sad već postaje trend sa Blankfile svirkama i spotovima su energična simbioza benda i publike,... i moš. Puno moša.

A tekst pesme...Direktno u stomak, kako je neko napisao po internetima. Poruka jasna da jasnija ne može biti – nađi svoj put, utvrdi svoje stavove i vrednosti i spreman si prezreš sve ono što te je i one koji su te do tad izbacivali iz težišta. Ti više nisi tu da budeš ocenjen skalom od jedan do deset - ti si kontrateg po kome se mere stvari. Ostaje pomalo misterija da li je pesma uopštena filozofija ili direktna poruka nekome, ali svakako će se mnogi pronaći u istoj. Na ovom ili onom kraju punchline-ova koji se ređaju jedan za drugim u tih 111 sekundi.

U svakom slučaju, BFHC je deliverovao. Čekamo ostatak dostave.