Glumci i glumice često su bili pred glumačkim izazovima da glume uprkos polu koji im je nametnula priroda, bilo da su u pitanju glumci koji su glumili žene, glumice koje su glumile muškarce, ili su se presvlačili i imitirali suprotne polove. Nekima su takve transformacije donele pregršt nagrada, drugi su bili ismejani, a treći su i sami bili duhoviti u takvim rodnim zamenama uloga. 

Pogledajmo galeriju a ispod nje ćete naći i propratne komentare, o kojim glumcima i ulogama je reč, u slučaju da nekoga ne prepoznate. Klik ili svajp (ako gledaš sa telefona) i uživaj.

Kad polovi zamene uloge

  1. Dastin Hofman ostavlja sjajan utisak kao preobučena žena u komediji „Tutsi“. Kao nezaposleni glumac Hofman biva primoran da se preruši u ženu ne bi li dobio ulogu u sapunici.
  2. Džej Dejvison glumi mladića koji menja pol i ulazi u komplikovanu vezu sa američkim marincem u trileru „Igra plakanja“.
  3. Kurt Rasel se oprobao kao žena lakog morala u jednoj sceni kultne akcione ekstravagance „Tango i Keš“.
  4. Jedan od najpoznatijih i najduhovitijih tria „transvestita“ jesu Terens Stamp, Gaj Pirs i Hjugo Viving u komediji „Prisila – kraljica pustinje“
  5. Hilari Svonk dobila je prvog Oskara pokušavajući da bude dečak u osuđujućoj i zatucanoj sredini u filmu „Boys don’t cry“
  6. Majkl Džej Foks malo se našalio u drugom nastavku „Povratka u budućnost“ glumeći svoju sopstvenu kćerku. Na kraju, efekat je bio poprilično duhovit.
  7. Možda i najpoznatiji filmski par „transvestita“ jesu Toni Kertis i Džek Lemon koji moraju da se maskiraju u žene ne bi li izbegli mafiji koja ih ganja u legendarnom „Neki to vole vruće“.
  8. Simpatična američka glumica Linda Hant dobila je Oskara glumeći indonežanskog muškarca u filmu „Godina opasnog življenja“. Hanova je jedna glumica koja je dobila Oskara za sporednu žensku ulogu glumeći muškarca.
  9. Tri mačo glumaca odlučio je da stavi svoju muškost na probu tako što će probati haljine, u pitanju su Vesli Snajps, Patrik Svejzi i Džon Leguizamo, a film je „To Wong Foo Thanks for everything , Julie Newmae“.
  10. Džon Travolta je odlučio da upotrebi šminku za nešto korisno pa je glumio ženu u mjuziklu „Hairspray“.
  11. Glen Klouz glumi Ambetra Nobsa u istoimenom filmu, u pitanju je svojevrsna „virdžina“, žena koja se veći deo života pretvara da je muškarac da bi mogla da radi kao batler.
  12. Ediju Marfiju nisu strana preoblačenja i maskiranja, ali u filmu Norbit prevazišao je granicu dobrog ukusa noseći kostim debeljuškaste žene. U svakom slučaju, bolje uvrstiti ovo nego Martina Lorensa.
  13. Felisiti Hafman napala je te godine Oskara glumeći muškarca koji je promenio pol i postao žena. Zvuči komplikovano, a takav je i film „Transamerica“.
  14. Raznovrsni američki glumac Li Pejs, koga mnogi znaju iz Hobita, u jednoj od svojih prvih filmskih uloga bio je transeksularni zabavljač iz noćnog kluba u filmu „Soldier’s girl“
  15. Robin Vilijams osvojio je svačija srca kao simpatična dadilja u hitu „Mrs Doubtfire“. Vilijams se oblači u škotsku dadilju ne bi li bio bliže deci.
  16. Sposobni američki glumac kineskog porekla Džon Lon nakon uloge poslednjeg kineskog cara bio i ljubavnica Džeremija Ajronsa u filmu „Mrs Butterfly“
Slobodan Novokmet