Moja neusahla potreba za novom muzikom je dostigla vrhunac - sinoć sam bukvalno sanjao da mi neko govori da prestanem da slušam sranja, konkretno album "Muzika u stan" sveže-sveže trap/phonk petorke Fucknobebe. Snoviđenje, dućkaj ga, ali onako, polako, da se ne zagrcneš.

Slušaj gde ti duša ište: https://zicerinc.lnk.to/MuzikauStan

Pomenutom albumu nema ni mesec dana kako je izašao (21. oktobra), a kod mene je na heavy rotaciji. Pored činjenice da su članovi FNB-a drugari mog mladog kolege Pavla Banjca, koji je i pomenut u jednoj pesmi ("Svemirski kauboji"), miks je radio veličanstveni Summer Deaths, uvek prodoran i intrigantan - meni sasvim dovoljno i jasno da je Zicer Inc. prepoznao kvalitet, time dodajući na vrednosti. Bitove koji drmaju mozak i bubrege, kao i produkciju je radio jedan od članova FNB-a, koji se odaziva na ime richciga, stoga je red da se pomene i praisuje - energija šije kao Sonic u punom gasu.

Da se vratim na momke, lirika i teme kojima se bavi Fucknobebe su odraz mladalačkih (sup)kulturnih kretanja, njihovog pogleda na svet. Oni repuju o njima poznatim stvarima, normalno, iako su reference (ima ih dosta, koje razumemo i mi matori), muzika dovoljne da zasite apetite publike koja više voli "pametan" hip-hop, nego bezglavo palamuđenje o kućeribekajlekolima, kako su to još davno definisali manijaci iz 43-23 ekipe. Njihov uticaj je tu neosporan, rekao bih, jer svi imaju u vidu Moskrija, koga podjednako vole, fenseri, reperi i ekstremni metalci. Mada, ruku na srce i bulju neke prepičke, seksa, nasilja i kurčenja ima i tu, nije baš sve tako svileno. I pucanja na vanzemaljce, dabome. Smatram da je šest pesama kvalitetan uzorak za predstavljanje svetu, stoga su povukli mudre poteze odmah na početku - sve pesme su bengeri, bukvalno. U matricama prvenstvo ima svakako sada već standardni, utvrđeni zvuk iz Zicer kuhinje (prosto, čuje se to), ali tu su i uticaji drugih izvođača/pravaca. Njihova eterična, ambijentalna strana preseca se odsečnim nintendocore-ovskim linijama. Vrlo tvrdo i na momente zajebano. Tu je i posveta Bekfleš ekipi, koja je utihnula u poslednje vreme. Srećom, tu je Fucknobebe da održi tenziju. Dopada mi se i kontrast među njima u smislu vokala, clean/auto-tune deonice, sve na svom mestu.

Baš mi je teško da odaberem, ali da mi kažu uz pretnju utoke na čelu da odaberem jednu stvar, to je svakako "seeenuješmiporuke". Tu čak pomalo i pevaju ki slavuji, bit je vrhunski. Ipak, nemojte da vas mrzi, poslušajte ceo komad EP-a, neće vam kita otpasti. Naprotiv, možda vam izraste još jedna ili će to biti jedina koju ćete imati.

Muzika za svaku priliku, ne samo 'za u stan', i jedva čekam priliku da odvalim neku od stvari u budućim setovima.

(seen.), prokletstvo modernog doba!

Daniel Tikvicki