Šesnaesti po redu Festival srpskog filma fantastike svečano je zatvoren sinoć dodelom “Koskara” i projekcijom nagrađenih filmova u Dvorani kulturnog centra.

O nagradama je ove godine odlučivao žiri u sastavu: marketing menadžer Briselskog medjunarodnog festivala fantastičnog filma Romejn Rol (Romain Roll), dramaturg Nenad Bekvalac i pisac i muzički kritičar Aleksandar Žikić.

Detalj sa devete Šetnje zombija centralnim gradskim ulicama
foto: Danijela Radojković

“Koskara” za najbolji strani kratkometražni film dobilo je ostvarenje iz Španije “Au Pair” reditelja Davida Pereza Sanjuda.

Kratkometražni film ”Money and HappinesAne Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg osvojio je “Koskara” za najbolji scenario domaćeg filma.

Nagrada za najbolju režiju domaćeg filma pripala je reditelju Savi Živkoviću za ostvarenje “Irradiation”.

Film “Granice” reditelja Lazara Bačkonje, proglašen je za najbolji domaći kratkometražni film na ovogodišnjem izdanju festivala.

“Koskara” u kategoriji za najbolji film iz zemalja bivše Jugoslavije dobio je “Robbery cassette vol. 2 Play again” slovenačkih reditelja Matiasa i Pedra Zemljiča.

Nakon dodele nagrada prikazani su nagrađeni filmovi a bila je upriličena i ekskluzivna srpska premijera filma “Mad Heidi”.

Zatvaranju je prethodila deveta Šetnja zombija po centralnim gradskim ulicama, a ona i ovogodišnji festival bili su humanitarnog karaktera: prikupljena sredstva namenjena su lečenju dece obolele od karcinoma sa odeljenja onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.