Pol Dejno nam je doneo izuzetno upečatljiv performans jezivog i uznemirujućeg Edvarda Neštona, poznatijeg kao Riddler, u ovogodišnjem filmu Betmen reditelja Meta Rivsa.

Iako nije poznato hoće li se Pol Dejno vraćati kao Riddler u nekom od filmskih nastavaka ove franšize, glumac definitivno još uvek nije završio sa ovim likom. Nakon ogromnog uspeha filma kod kritike i publike, najavljeno je da Pol Dejno piše scenario za strip Riddler: Year One (o tome možete čitati ovde), gde će lik dobiti svoju pozadinsku priču i gde ćemo ući još dublje u um uvrnutog negativca, a za crtež je zadužen niko drugi do naš Stevan Subić


U intervjuu za portal Den of Geek koji prenosi Strip Blog, Dejno otkriva kako je došlo do nastanka stripa, ali i o saradnji sa Stevanom Subićem kao crtačem. Na pitanje kako je došlo do toga da od igranja Riddlera na filmu, Dejno napiše i strip o svom liku, glumac je odgovorio:

,,Mislim da je to bila jedna od mojih poslednjih noći snimanja… [režiser Betmena] Met Rivs i ja smo mnogo pričali o pozadinskoj priči. Zaista se dobro slažemo. Oboje smo pomalo istomišljenici u nekoj vrsti veoma pažljivog, temeljnog, možda poluopsesivnog pristupa našem poslu. Tako da smo u pripremama mnogo pričali o Edvardu. Pročitao sam toliko stripova da bih se pripremio za ulogu da sam osećao da njegova pozadina treba da ima onu vrstu arhetipske suštine koju imaju slike stripa, gde je skoro kao da slika priča priču. Imao sam ključne slike pozadinske priče u mislima, pa sam rekao Metu za nekoliko njih, a on je rekao, „to bi trebalo da bude strip“. Potajno sam mislio da bi to moglo da se desi, ali to nisam nikome izrazio, osim možda svojoj ženi… I bukvalno sledećeg dana, on ili naš producent, Dilan Klark, razgovarali su sa DC-jem o tome”, ističe Dejno.

,,Kao glumac, moram da imam dovoljno empatije da pronađem put do lika. Ali sada, ne igram samo lik. Takođe sam pripovedač koji piše strip. Zato moram da razmislim šta je ovo. Ako ništa drugo, nadam se da će ovo završiti kao priča koja nas opominje… Iako smo tu i posmatramo stvari sa njegove tačke gledišta, on nije heroj. Ovo je momak kome niko nikada u životu nije nimalo pažnje i nikada nije imao priliku… pa kako je to biti pametan kao on? Kako je biti genije, a da niko to ne zna? Ovo je momak koji se zaista bori. Mislim da je prilika za mene, ili ono što moram da pružim ovom mediju, zaista jedno subjektivno, emocionalno, psihološko iskustvo lika”, objašnjava Dejno.

Jedna od prvih verzija naslovne koju je Stevan uradio
Na pitanje kakva je saradnja sa Stevanom Subićem, glumac je istakao da jedva čeka da se ljudi upoznaju sa njegovim radom.

,,Bilo je divno raditi sa njim. Napisao sam u polovičan scenario [umesto celog]… i poslao sam ga Stevanu, i morali smo da nađemo zajednički jezik. Ovo prvo izdanje je bilo veoma kolaborativno. Podelio bi svoj ekran na Zoom-u i nacrtao neke rasporede, a mi bismo razgovarali o tome, osmislili priču i pronašli naš zajednički jezik. Onda bi on počeo da crta, a ja bih nastavio da pišem sledeću stvar. Ne znam kakav je drugi odnos između strip scenariste i strip umetnika, ali smatram da je naš super saradnički. Bila je to zaista sjajna saradnja i naučio sam mnogo”, navodi Dejno.

Takođe je naveo da nije želeo da strip bude samo puki spin-off u službi filma, već da priča dobije neki svoj život.

,,Emocionalna suština lika bila je moja pozadina za ovaj strip. Kada sam počeo da radim na stripu, zaista sam se osećao kao da ne želim da bude samo u službi filma. Želeo sam da priča stoji sama za sebe, i želeo sam da bude iskustvo za čitaoca. Postoje elementi u ovom stripu koji sada nisu bili deo moje pozadine kada sam snimao film, ali sve je to da podrži opštu pozadinu koju sam imao na umu dok sam igrao lik i šta nas je dovelo do onoga što je bilo na filmu. Međutim, sad je priča ušla u neki svoj sopstveni život, i u ovom trenutku je nekako van moje kontrole. Jednom kada počnete da pišete i radite sa umetnikom, priča samo nastavlja da raste i dobija sopstveni život na način koji mi se zaista sviđa”.

Riddler: Year One #1 izlazi 25 oktobra.