foto Andrej Hlozan

POLYWHY je do skora instrumentalni mathcore/post-hardcore bend koji je nastao početkom 2019. godine i iza sebe imaju 4 EP izdanja. Upravo su objavili novi LP pod nazivom “Dont You Want to Use Me” a kao najava ovog izdanja poslužio je singl "PDR 4000" o kome smo već pisali.

Novina u bendu je pojačanje u vidu vokala Andy-a (do sada je samo svirao bas) i novog člana, pevača Miloša, što znači da je ovo i prvo izdanje sa vokalima. Novi album po rečima članova benda je "kulminacija prethodnih demo EP izdanja sa dodatom teksturom u vidu vokala".

Album je sniman u Citadela Sound Production studiju, a mix i master je radio Luka Matković. Bend čine Miloš Vrhovac na vokalima, Marko Dulić na bubnjevima, Andy Stevens na bas gitari i vokalima i Vladimir Lermajer i Ilija Kalinić na gitari. Evo šta sami članovi imaju da kažu o izdanju i samim pesmama.

- “Don’t You Want To Use Me” se sastoji iz pesama koje smo odabrali kao najpodobnije sa prvih demo EP-jeva. Sve do ovog izdanja bend je bio striktno instrumentalan, te je ovo delovalo kao prava prilika da iz nešto zrelijeg ugla ispunimo “pun potencijal” samih pesama i ubacimo vokalni element kao dodatnu strukturu. Što se tiče samog snimanja, imajući u vidu da upravo najviše uživamo u live nastupima, odlučili smo se da kompletno izdanje snimimo svi zajedno, kao bend, kako bismo što više preneli samu atmosferu koncerta. U ovom poduhvatu nam je mnogo pomogao Luka Matković iz studia Citadela, kod kog je sve I snimano.

Što se tiče samih pesama basista i pevač Andrew to opisuje na sledeći način:

IKKJO – Osećaj odbačenosti, izdaje, patnje... (oduvek je bio emotivac....), dok je u instrumentalnom obliku pesma bila davno posvećena našem Ilij, dok još nije bio gitarista ovog benda, nego samo jedan običan zbunjen momak iz Subotice....
PDR 4000 - mračna strana interneta???
NCVWVW - sarkastičan tejk na stereotip da je sva hevi muzika “satanistička”
Boravolli - naša omiljena instrumentalna pesma
Draga - draga
Stepdaughters – inspirisana ranim radovima jednog od naših omiljenih bendova/uzora

Na bendkempu se mogu čuti sve pesme sa vokalima i bez vokala, kao instrumentali. Interesovalo nas je zašto su se odlučili na ovakav potez, i evo odgovora:

- Što se tiče samih instrumentala, odluka da isti završe na bandcampu doneta je upravo iz razloga što su sve pesme prvobitno na demo verzijama bile u toj formi, dakle jednostavno smo želeli da razdvojimo omaž ka starim verzijama i neki novi spin na iste, a pretpostavljamo (znamo) da ima ljudi koji generalno mnogo više uživaju u instrumentalnoj muzici, a prate bend od početka, te je ovo takođe iz poštovanja njima, kao i svojevrsni podsetnik na to odakle je bend krenuo i u kom pravcu (otprilike) će se u budućnosti kretati...

Za kraj bismo se najpre zahvalili Helly Cherry portalu na podršci, kao i za sve ono što isti čini za scenu, a takođe smatramo da bi bilo u svakom slučaju najbolje da sam slušalac individualno interpretira pesme, premda se radi o nečem relativno univerzalnom.