Lako je moguće da će mi se "Java protiv Jave" naći na spisku najdražih epizoda iz "drugih sto" serijala o Martiju Misteriji. Inače mi idu na živce flešbek priče i "šta je bilo ranije", budući da ih smatram gubljenjem vremena - i stvaralčkog i čitalačkog - ali autori očito osećaju neku potrebu da razjasne prošlost svojih likova do najsitnijih crevca. 

U skladu s tim, ova priča ima svoje nedostatke i naročito je zbrzana u završnici, ali premda se osnovni element njene radnje naslućuje vrlo brzo, Kasteli svojim scenarijem drži pažnju, fenomenalno osvetljava kao reflektorom punu Javinu ulogu u Martijevom životu, pojašnjava i kako su se Marti i Dijana upoznali i postali par i naprosto popunjava svu silu rupa u Javinoj priči preko kojih smo naprosto prelazili prihvatajući ga zdravo za gotovo.

Kao što sam pomenuo, priča je u završnici donekle zbrzana, ali reklo bi se da je to Kastelijeva boljka - kao da izgubi interesovanje i hoće da što pre završi s tim, ne bi li prešao na sledeći projekat, a moguće je i da ja na njega projektujem svoje nedostatke.

Ne mogu a da mi ne bude izuzetno žao što Veseli četvrtak nije počeo s objavljivanjem MM od ove epizode, sledeći Libelusov princip objavljivanja objedinjenih priča. Možda to ne bi moglo da se izvede na taj način zbog autorskih prava i zahteva Bonelija i verovatno ne bi moglo da u tom vidu ide na kioske, ali žal ostaje.

Crtež je na ivici skarednog. Nije mi jasno šta se to početkom devedesetih dešavalo s italijanskim crtačima, ali sasvim je očito da su najgori među njima radili na Misteriji.

Srećom pa ni loš crtež nije upropastio ovu vrlo lepu priču.

Realna ocena se najverovatnije vrti oko četvorke, ali progledaću svim sitnim i krupnijim nedostacima kroz prste i dati 5*.

Ivan Nightflier Jovanović