- Ta vrsta infantilizacije vrlo često može biti preteča fašizma, kaže pisac i strip autor.

Autor stripova Alan Mur tvrdi da je dominacija filmova o superherojima uzrokovala porast fašizma. Legendarni pisac koji je poznat po delima kao što su Watchmen, V For Vendetta i Batman: The Killing Joke, osvrnuo se na dominaciju Marvela i DC-a u svetu kinematografije, sugerišući da bi “jednostavnije stvarnosti” mogle biti opasne, piše NME a prenosi portal Ravno do dna.

“Otprilike 2011. rekao sam da mislim da će milioni odraslih čekati u redovima za gledanje filmova o Batmanu imati ozbiljne i zabrinjavajuće posledice u budućnosti”, rekao je za The Guardian. “Jer ta vrsta infantilizacije – taj poriv prema jednostavnijim vremenima, jednostavnijoj stvarnosti – vrlo često može biti preteča fašizmu”, dodao je Mur, napominjući kako “smo krenuli malo čudnom stranputicom u politici”, jer kada je Donald Trump izabran, filmovi o superherojima bili su vrlo dominantni.

Pisac je nastavio: “Stotine hiljada odraslih [stoje] u redu kako bi videli likove i situacije koji su stvoreni da zabave 12-godišnje dečake – a to su uvijek bili dječaci – od prije 50 godina. Nisam baš mislio da su superheroji hrana za odrasle.”

“Mislim da je ovo bio nesporazum nastao iz onoga što se dogodilo 1980-ih – za šta moram prihvatiti značajan deo krivice, iako nije bilo namerno – kada su se prvi put pojavili stipovi kao što je Watchman. Mnogo se pisalo kako su ‘stripovi odrasli’. Da, bilo je nekoliko naslova koji su bili odrasliji nego što su ljudi navikli, ali većina stripova ostala je ista kakva je uvek bila. Nisu stripovi odrasli. Mislim da su samo više odgovarali emocionalnom dobu publike.”

Još 2020. godine Moore je kritikovao filmove o superjunacima, tvrdeći da su “uništili kinematografiju, kao i kulturu u određenoj mjeri”.

Pročitajte i

Alan Mur nazvao superherojsku kulturu sramotnom