Hvaljeni autor i tvorac nekih od najvažnijih stripova u istoriji devete umetnosti Alan Mur potvrdio je povlačenje iz sveta stripa. Govoreći za britanski The Guardian, Mur je zvanično proglasio svoje povlačenje iz ovog medija nakon višegodišnje pauze.

“Definitivno sam završio sa stripovima”, izjavio je Mur. “Nisam napisao nijedan pet godina. Uvek ću voleti i obožavati medij stripa, ali industrija stripa i sve stvari vezane uz nju jednostavno su postale nepodnošljive”, iskomentarisao je. 

Kako PopQlt prenosi, pisanje čuvenog britanskog dnevnog lista, Murova karijera započela je pisanjem i ilustrovanjem stripova za alternativne časopise 1978., što ga je kasnije dovelo u vode mejnstrima. Njegov katalog radova osim legendarnog epa Nadzirači ili V kao Vendeta uključuje omiljene serije kao što je i DC-jev Stvorenje iz močvare. Nekoliko drugih Murovih prepoznatljivih dela prilagođeno je i filmskom platnu, koje osim sve malopre-pomenutih uključuju i Ligu izuzetnih džentlmena (čiji reboot navodno producira Hulu), Iz pakla...

Otkako je napustio strip, Mur je zaronio u svet prozne fikcije, sa prvom zbirkom kratkih priča pod naslovom Illuminations koja je objavljena 11. oktobra u izdanju Bloomsbury Publishinga. Mur je o pisanju rekao: “Stvarno uživam u samom pisanju proze. Jer, na neki način, to mi se čini najčistijim medijem. Imate 26 znakova i bogatu interpunkciju“.