foto: Nebojša Babić
Period osamdesetih na prostorima bivše Jugoslavije podario je živopisnu generaciju autora i rokenrol muzičara koji i danas stvaraju a pre svega su podsticaj nadolazećim generacijama buntovnika.

U senci uspeha niza bendova, čija imena naješće pominjemo kada je o pomenutom periodu reč, ostala je generacija originalnih beogradskih pankera koji su činili bendove Defektno efektni, Urbana gerila, TV Moroni. Njihov rad prekinuli su odlasci u vojsku a nakon njihovog povratka, ništa više nije bilo isto:

- U jeku te eksplozije novog zvuka, panka i novog talasa, mi nismo imali lične karte, dakle bili smo maloletni. A niko nije smatrao da treba da kaže da smo tinejdž atrakcija. Bili smo u ligi starijih i sve se brzo dešavalo. Odlasci u vojsku su menjali mladost i karijere. Po povratku u beogradsku realnost ni ona nije bila ista kao neku godinu pre. Album Crne liste nije samo „godišnjica mature“ uz pesme ranog tinejdžerstva već je to „popravni“ ispit za našu generaciju i ispravka ranih grešaka i zabluda. Ali i korigovanje istorije koja mora da se apdejtuje i doda ovaj niz pesama kolekciji nezaborava osamdesetih, izjavio je novinar, publicista i svedok tog vremena Branko Rosić.

Pioniri beogradske pank scene okupili su se posle četrdeset godina i pod nazivom Crna lista objavili dva zapažena singla „Ipak bojim se rata“ i „Moja borba“. Grupu Crna lista listu čine: Vojislav Bešić – gitara/glas (ex Bezobrazno zeleno), Loka – gitara/glas (ex Defektno efektni/Urbana gerila), Aleksandar Đukić – bas gitara/glas (ex TV Moroni), Goran Sinadinović – gitara (ex Petar i zli vuci) i Relja Obrenović – bubnjevi (ex Petar i zli vuci).

- Naš prvi album predstavlja kariku koja je nedostaje da bi slika beogradske scene osamdesetih bila potpuna. Upravo smo sada snimili pesme onako kako smo ih kao klinici čuli u usvojim glavama. Taj autentični beogradski duh najzad je prikovan za vinil u svom izvornom obliku, bez ijedne izmene, kao trajno svedočanstvo stvarnog, a neiskorišćenog potencijala kulturnog fenomena koji je promenio sve i koji se zove – beogradski pank. Novi talas je došao koji mesec kasnije, ali o tome se već sve zna, navodi Slobodan Loka Nešović govoreći o prvom albumu grupe Crna lista.

Energična svirka, punokrvni rifovi vraćaju veru u neprocenjivu vrednost iskrenog odnosa prema rokenrolu. Neke od pesma ćete prepoznati, no kuriozitet ovog izdanja je upravo što su posle četrdeset godina one odsvirane i producirane na način koji su to njihovi autori, sada članovi benda Crna lista, inicijalno želeli.