Pokušava Holivud već neko vreme da proizvede Idrisa Elbu u pouzdanog „liding mena“, ali Zver taj put neće popločati nikakvom zlatnom kaldrmom. 

U pitanju je poprilično standardna survajvl „man versus nature“ papazjanija koju je, zanimljivo, režirao islandski nekada prestižni reditelj Baltazar Kormakur, koji se u međuvremenu pretvorio u holivudskog plaćenika za srednjebudžetne trilere i avanture, dočim mu Everest iz sličnog žanra uopšte nije bio ni loš.

Ovde imamo pokušaje da se spoje dva mnogo superiornija filma, The Gray koji je ipak imao kakvu poetsko-filozofsku težinu i zagledanost u tamu sudbine, i The Ghost and the Darkness koji ostaje neprevaziđeni film o tome kako se gradi tenzija i horor u vezi sa napadom afričkih lavova na ljude.

Krade ponešto Zver i od jednog i od drugog (opet imamo i vizije „mrtve drage“ i neobjašnjivo uporne i krvožedne napade lava), ali tamo gde je The Gray imao egzistencijalni košmar Zver ima samo estradnu scenu Elbe koji se dobrih pet minuta rve sa kompjuterski narisanim lavom koji bi u realnosti trebalo da ga raskomada za dve sekunde.

Pokušao je Kormakur dugim kadrovima kamerom iz ruke da unese neku autentičnost i da nas „uvede“ u trenutak i prostor da poverujemo da smo tu sa tim ljudima i tim loše animiranim lavom, ali avaj, na kraju ovo ostaje samo prosečno ok survajvl avantura.

Slobodan Novokmet