Bend nisu samo albumi, svirke, spotovi, putovanja... bend su mnogo više periodi stvaranja, svakodnevne životne borbe i hvatanje kreativnih momenata između svih tih perioda.

Grupa Gavrilo Princip već neko vreme radi na novom albumu. Rad na tom polju napreduje polako, te se album neće pojaviti pre naredne godine. Neke od pesama koje se spremaju za album su već našle put do publike.

Vizuelna umetnica Aleksandra Bojanić rešila je da jednoj takvoj pesmi utisne svoj umetnički pečat. Zahvaljujući tome #pobuna (koja  je obrada stare italijanske pesme benda Yu Kung (Piazza Fontana)) je dobila spot koji je spoj muzike, provokatvnog teksta i Aleksandrinog umetničkog viđenja pesme.

- Mi smo je prvi put čuli kad smo svirali sa The Argies u Smederevu i melodija nas totalno osvojila. Kasnije smo malo istraživali korene pesme i njeno značenje, pa nam se cela priča još više dopala. Tako da nam je melodija nekako godinama ostala u ušima, kaže u izjavi za naš sajt Darko i nastavlja:

- Pesma je u orginalu revolucionarna i govori o stradanju italijanskih sindikalista. Priča nam je bila zanimljiva, međutim u 21. veku pričati o revolucijama i prošlim vremenima je totalno besmisleno. Svako vreme nosi svoje probleme i borbe. Često smo na putovanjima bistrili temu današnjih pobuna i generalno nesposobnosti današnjih generacija (tu naravno računamo i nas same). Mnogo se priča o ljudima koji su inertni i nezainteresovani za bilo kakave promene. Mi smo baš u centar pažnje stavili našeg zamišljenog revolucionara koji je ubeđen da nešto radi i deluje, a u stvari je samo deo opšte pop kulture.

Zašto ste se baš za tu pesmu odlučili?

Jednostavno se samo nametnula. Brzo je postala hit na koncertima.

Da li ona možda najbolje predstavlja ceo album?

Ne bih rekao da ona najbolje predstavlja album. Album će biti vrlo šarenolik. Svaka pesma je nastala iz neke realne priče i situacije, tako da je svaka pesma mali svet za sebe. Naravno bez ikakave filozofije i pametovanja.

Postoji li neka zanimljivost vezana za nju, anegdota?

Svirali smo je više puta u različitim gradovima, čisto da vidimo kako prolazi. Ljudima je melodija pamtljiva i vrlo brzo je prihvate, ali kako ne znaju reči sve se završi na lalalala... Na poslednjem koncertu smo rešili da ih naučimo pesmu pre nego što je odsviramo. Tako da smo kod najave pesme lepo odrecitovali refren i deo pesme i tražili od publike da ponovi. To je bilo jako zanimljivo tako da je pesma prošla fenomenalno. Srušili smo granicu između nas i publike. Na kraju smo je produžili na skoro osam minuta. Zanimljivo za nepoznatu pesmu.