Nastupima Buč Kesidija, Rok El Clasica i Negativa na Main Stageu, uz brojne izvođače na Garden Stageu sve do ranih jutarnjih sati, kao i na Explosive DJ Stageu, sinoć je u prostoru Kneževog arsenala započelo 12. izdanje kragujevačkog Arsenal festa. Raspoložena publika, nije čekala da padne mrak, pa je još po dnevnoj svetlosti ispunila prostor ispred glavne pozornice. 

foto: Live production
U takvoj atmosferi, pančevački duo Buč Kesidi je dočekan uz gromoglasne povike, mahom mlađe publike. Luka Racić i Zoran Zarubica su svojim nastupom pokazali zbog čega obaraju rekorde na koncertima po zemlji i regionu. Uz uvodnu „Euforiju“ očas posla su izazvali baš to, i stvorili podlogu za jednako snažnu reakciju dok su se nizale „Subota uveče“, „Nedelja ujutru“, „Tiho“... Binu su, uz povike da izađu na bis, napustili zaključivši da „Đuskanje ne pomaže“, uz sijaset konfeta. Prethodno, emotivno su pomenuli jednog od osnivača Arsenala, pokojnog Mikicu Zdravkovića, ne propustivši da istaknu podršku koju su od njega dobijali.

Na već zagrejan teren stigle su zvezde prve večeri, Stefan Milenković i Nele Karajlić, udruženi u projekat Rock El Clasico. Uz „sporedne“, ali blistave role operskog pevača Nemanje Crnatovića, gitariste Ivana Kize Zoranovića i ostatka ekipe, predstavili su sjajno uklopljen krosover žanrova i melodija. Spojen je Šostakovič sa „Devil in the Business Class“ iz „No Smoking Orchestra“ perioda, Brams sa „Vukotom“, sijala je „Zvezda nad Balkanom“ u novom ruhu... Svoju umetničku šarolikost veliki Stefan Milenković je pokazao tako što je majstorstvu s violinom pridodao i pevačku rolu, i to u kantri maniru. Mnogočlani sastav je, posle 100 minuta za pamćenje, ispraćen sa pozornice.

U posleponoćnim satima, finiš na Mainu doneo je Negative, nižući „Bez promene“, „Ja bih te sanjala“, „Ti me ne voliš“, „Kad se svetla ugase“... Prvo veče na Garden Stageu je bilo, u dobrom delu programa, krcato. Udarni segment započeo je nastupom jednog od najdugovečnijih bendova na ovim prostorima, Električnog orgazma. Posetioci su horski pevali njihove najveće hitove, a najglasnije „Igra rokenrol cela Jugoslavija“, „Kapetan Esid“, „Spojimo se sad“, „Debela devojka“, „Ja sam težak kao konj“... Posle Gileta, Ljube i ekipe, dodatnu žestinu u Zastavinoj bašti doneli su stari znanci Arsenala, Ritam nereda. Gardenom su, do sitnih sati, odjekivale numere DLM-a, Vizelja, Sunshinea, a ljubitelji elektronike uživali su na Explosive DJ bini. Moderna lounge zona se, takođe, pokazala kao pun pogodak.

Nakon početka Arsenal festa 12, prava „eksplozija“ se očekuje večeras. Na Main stižu proslavljeni britanski alt rokeri Placebo, Ana Popović, Van Gog i Senidah. Na Gardenu će, između ostalih, nastupiti Goran Bare i Majke, E-play, Z++, dok je nastup glavne zvezde Explosive DJ Ronija Size-a prebačen na Main stage.