Beogradski pankrok bend Citizen X objavio je novi EP sa četiri pesme "The End of Fiction" u izdanju zagrebačke kuće Geenger Records.

Citizen X je i na svom drugom izdanju ostao dosledan melodičnim i čvrstim rifovima koji kulminiraju u pevljivim refrenima, mešajući različite stilove, od hardkora do pop-panka.

- Uz pomoć dugogodišnjeg prijatelja benda Đorđa Miladinovića, ostvarili smo dobru saradnju sa Geenger Records iz Zagreba. Citizen X ove godine obeležava 15 godina postojanja, tokom kojih smo prošli kroz nekoliko promena postave. Planiramo da tokom leta i jeseni sviramo što više širom zemlje i promovišemo izdanje - kaže Božidar Simenović, pevač Citizen X.

Ovaj materijal je snimljen početkom 2021, delimično u studiju Blaze, ostatak u kućnoj produkciji. Za miks EP-a je zadužen Mladen Tomašević (bassista benda Tea Break), a mastering istog je radio Dino Dolničar. Omot EP-a je radio Nikola Pegan.

Bend je u potpunosti promenio postavu (osim vokala) tako da se i zvuk benda delimično promenio, dok tekstualno i ne toliko - i dalje su teme neki unutrašnji nemiri, frustracije i ostala osećanja.

Bend trenutno čine Božidar Simenović Boža (Doghouse, ex-Swithblade), Nikola Dilberović Dilber (Posno Prase, ex-Klinički Otpad), Nikola Crvenković Crveni (Kamenolom, SinglesS), Petar Janjatović Pera (Young Husbands, No Comply) i Đorđe Bajić (U zmajevom gnezdu, ex-Oslobodioci).

- Ideja za omot i za naziv EP-a je nastala na početku pandemije kada je sva fikcija koju smo gledali u filmovima i čitali u knjigama postala stvarnost. Zato je i uzeta bioskopska sala kao motiv, tamo gde prestaje fikcija u ovom slučaju počinje stvarnost, rekao je  Božidar a onda smo ga zamolili da predstavi svaku pesmu sa ovog izdanja posebno i na taj način vam pruži "insajderski" i subjektivni uvid u ove numere.

- Like a song je definitivno naša najpozitivnija pesma. Budi nadu i generalno govori o tome kako uprkos svim preprekama i lošim trenutcima u životu u vremenima koja se stalno menjaju ta neka pesma u našoj glavi nas uvek vraća na pravi put i podseća nas na strast koju smo gajili prema nečemu u mladosti kada je sve bilo iskrenije. Ponekad nas život odvuče od tih lepih stvari i teško je naći tu staru poznatu stazu.

- Stuck in the middle govori o ličnim frustracijama u svetu gde te filuju raznim informacijama dok jurcaš kroz život ni sam ne znaš gde u tom moru informacija barem 50% su čiste gluposti, naravno. E sad da naglasim - pošto živimo u vremenu političke korektnosti i cancel-kulture stihove: “Can’t tell right from wrong I almost miss the sound of war this peace is slowly killing me inside” ne treba shvatiti bukvalno. Svako je nekad u životu pomislio voleo bih da padne atomska bomba da skrati muke. Znači tekst nije poziv na rat niti veličanje istog već lične frustracije koje govore da status quo nije baš najbolje rešenje u životu posebno ako ne možeš ni jednog trenutka da se opustiš, jer znaš šta sledi.

- Still running govori o trčanju kroz život i pokušaju da nađeš neki dublji smisao. Neki ljudi se jednostavno ne zadovoljavaju sa onim što imaju i onda jurcaju kroz život tražeći nešto što će da ih uzbudi, pokrene, nešto što će ih učiniti da se osećaju živo. Jednostavno traže više od života, a često na taj način povređuju ljude oko sebe, jer im je najbitnije kako se oni osećaju.

- Under the Sun je pesma koja govori o emocijama, ljubavi, odbačenosti, strahu od promena iako nisi srećan sa nekim, iako nisi srećan sa sobom.